Перевозка больных

Седанов

Психоз: ранні прояви порушення реальності

Психоз: ранні прояви порушення реальностіПсихоз – це патологічний стан, що охоплює сукупність симптомів та характеризується неможливістю відрізнити, що є реальним, а що ні. Більш схильна до порушення молодь (до 20 років). Причина такої статистики невідома. Але психоз також може вражати людей похилого віку та, рідко, дітей.

Це може бути симптомом серйозних психічних розладів, а не окремим захворюванням. Пацієнти, які переживають психоз, можуть мати або галюцинації, або марення. Нагадаємо, що галюцинації є сенсорними порушеннями, що виникають  за відсутності реального подразника. Прикладом галюцинації є чуття голосів, яких немає (слухова галюцинація).Марення характеризується появою думок, які суперечать реальним доказам. Наприклад, хворі з маренням контролю вважають, що хтось дистанційно контролює їхні думки чи дії.

Симптоми психозу потребують отримання медичної допомоги.

Розрізняють декілька видів психозів, залежно від причин та умов якими вони були викликані. Так короткочасний психотичний (реактивний) розлад може виникати в періоди надзвичайного особистого стресу, наприклад смерті члена сім’ї. Одужання зазвичай настає від кількох днів до кількох тижнів. Це залежатиме від джерела стресу.
Іноді психоз може бути спровокований вживанням алкоголю або наркотиків, у тому числі стимуляторів. Відповідно люди, які страждають на розлади вживання алкоголю або психоактивних речовин, можуть відчувати симптоми психозу, якщо вони раптово припиняють пити або приймати наркотики.
Органічний психоз виникає на тлі травми голови, певного захворювання або інфекції.
Психотичні розлади можуть бути спровоковані стресом, вживанням наркотиків або алкоголю, травмою або хворобою. Також вони можуть з'явитися самостійно.

Характерні ознаки

  1. Порушення концентрації.
  2. Зниження успіхів в роботі.
  3. Відсутність чіткого мислення.
  4. Емоції сильніші, ніж вимагають ситуації або взагалі їх відсутність.
  5. Відчуття параної або підозри щодо інших.
  6. Відсутність особистого догляду.
  7. Труднощі відокремлення реальності від нереальності.
При епізоді психозу людина стикається з маренням, галюцинаціями, імпульсивною поведінкою, заплутаними та розбитими думками.

Основні причини

Достеменно невідомі причини психозу. Як і кожен його випадок є індивідуальним. 

До загальних тригерів та причин порушення відносять:
  • генетичний фактор;
  • травма (наприклад, смерть, сексуальне насильство або переживання війни);
  • вживання психоактивних речовин (наркотики);
  • наявність в анамнезі психічних захворювань.
Так дійсно психоз є поширеним симптомом багатьох психічних захворювань. Ця категорія включає шизофренію, особистісний розлад, біполярний розлад, депресію та ін.
 
До захворювань, які можуть спровокувати психоз можна віднести хворобу Лайма, види деменції, розсіяний склероз, дефіцит вітаміну В1 та В12.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі психіатричної експертизи. Додатково лікар назначає ряд діагностичних тестів з метою визначення причини, яка могла викликати психоз.

Лікування психозу може включати комбінацію ліків та терапії. Також призначена лікарем терапія в основному залежить від основної причини. У таких випадках лікування основної причини часто є єдиним необхідним лікуванням.

Медикаментозна терапія при психозі включає призначення антипсихотиків, що дають можливість зменшити галюцинації та марення, а також допомагають мислити чіткіше. Тривалість приймання даного типу препарату залежатиме від випадку. Так комусь може знадобитися антипсихотик на період короткого часу, тоді як іншому знадобиться більший термін терапії.

Додатково знадобиться проходження когнітивно-поведінкової терапії, яка є різновидом терапії психічного здоров’я. Регулярні зустрічі з психологом створять умови для зміни поведінки та мислення.

Важливо розуміти, що психоз у більшості випадків не призводить до медичних ускладнень, однак при відсутності лікування якість життя неможливо буде підтримувати.

Належна терапія дасть можливість пережити симптоми психозу. Головне дотримуватися рекомендацій лікаря та внести здорові звички у свою щоденну рутину.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм