Перевозка больных

Седанов

Основні ознаки того, що ви прямуєте до вигорання

Основні ознаки того, що ви прямуєте до вигорання Темп життя який ми обрали сьогодні часто має свої наслідки. Вигорання є одним із тягарем сучасної зайнятості та часто називається «професійним феноменом».

Ще декілька років тому причина вигорання була пов’язана з COVID-19, а зараз це війна та стрес який виникає на тлі цього.

Як описати вигорання? Це насамперед ознака накопичення напруги та відчуття безнадійності, які важко визначити. Переважно даний стан це результат хронічного стресу, який може поширитися не тільки на робочі моменти, а й на кожну частину життя. Це трапляється, коли ми занадто довго відчуваємо емоційну, фізичну та розумову втому.

Синдром вигорання складається з 4 стадій. Так перша фаза супроводжуватиметься надмірною відповідальністю людини, що може спричинити як фізичну, так і психологічну втому. Однак  на цьому етапі люди дуже оптимістичні. 
На другому етапі людина стає не задоволена результатами своєї роботи. Тобто виконані дії не відповідають її очікуванням. Можливий розвиток емоційної депресії з переходом у третю фазу вигорання. Далі особа не може позбутися почуттів нещастя, безнадії та виснаження, які накопичилися до цього часу та намагаються триматися якомога далі від усього.
 
Так звана стадія апатії є останньою стадією синдрому вигорання. У цьому випадку людина не реагує на події, що відбуваються навколо неї. Це впливає як на робочі моменти, так і соціальні стосунки.

Характерні ознаки

  1. Фізичне виснаження та втома.
  2. Відчуття страху та тривожності.
  3. Порушення сну.
  4. Порушення апетиту у вигляді переїдання або навпаки втрата апетиту.
  5. Дратівливість.
Фізично вигорання може спричинити збільшення ваги, головний біль, захворювання серця, порушення дихання, біль в м’язах, високий рівень холестерину.

Основні причини

Спеціалісти розглядають вигорання як будь-який вид тривалого стресового стану, а не виключно порушення, що пов’язано з роботою. 
 
До факторів життя, які можуть сприяти вигорянню, включають:
  1. Вимогливі обов’язки.
  2. Непідйомні навантаження.
  3. Несправедливе ставлення на роботі.
  4. Недостатньо часу на відпочинок.
  5. Рутинна робота.
  6. Дефіцит сну.
  7. Робота, що вимагає великого стресу.
  8. Особистісні риси, такі як перфекціонізм, песимізм і потреба в контролі.

Тактика

Вигорання може нагадувати за перебігом інше порушення - депресію. Тому вкрай важливо отримати професійну діагностику. Ключова відмінність полягає в тому, що можливо полегшити вигорання за допомогою відпочинку або вільного часу. Однак нелікування вигорання своєю чергою може підвищити ризик депресії.
 
Боротися з вигоранням потрібно комплексно. Самостійно ви можете дотримуватися декількох правил та рекомендацій. Насамперед, слідкуйте за часом, що проводите за екраном, зосередьтеся на догляді за собою (медитація, фізична активність, здоровий раціон).

Якщо колись є час відпочити, то це коли настає вигорання. 

За потреби, коли самостійно не вдається побороти виснаження варто звернутися до спеціаліста у сфері психічного здоров’я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм