Перевозка больных

Седанов

Інсомнія: як побороти безсоння?

Інсомнія: як побороти безсоння?Безсоння є досить поширеною проблемою. На це впливає великий відсоток стресу, вживання кофеїну та алкоголю, користування гаджетами перед сном. Однак як діяти, якщо порушення сну виникає на постійній основі та має суттєвий вплив на якість життя людини. З’ясуємо далі.

Безсоння належить до типу розладу сну.
 
Інсомнія – це порушення через яке важко заснути або зберегти сон. Це також може призвести до того, що людина прокидається занадто рано і не може знову заснути. 
Тривалість сну залежить від людини. Але більшості дорослим потрібно від 7 до 9 годин на ніч.
 
Залежно від характеру перебігу інсомнії розрізняють декілька форм порушення. Так короткочасні проблеми зі сном, тривалість яких не перевищує кількох тижнів діагностуються як гостра форма захворювання. При безсонні на регулярній основі, тобто понад 3 або більше днів щотижня, як правило, протягом 3 місяців або довше встановлюють хронічну інсомнію.

Також розрізняють початкове безсоння (виникає на тлі психічних розладів, надмірного вживання кофеїну), підтримуюче безсоння (супроводжується проблемами із засинанням), поведінкове безсоння, що виникає в дитинстві та включає постійні проблеми із засинанням та відмову лягати спати.

Інсомнія також може бути первинною (ідіопатичною) або вторинною (пов’язана з основною причиною).

Характерні ознаки

  1. Раннє прокидання з виникненням труднощів повторного засинання.
  2. Сон стає переривчастим, що відповідно впливає на бадьорість.
  3. Часті ночі без сну.
  4. Проблеми із засипанням після сну.
Очевидним є те, що порушений сон впливає на якість життя людини, оскільки її організм не може повноцінно відновитися. Так додатково виникає порушення концентрації, втома, коливання настрою (переважно дратівливість), запізніла реакція.

Основні причини

  1. Вплив стресового фактора.
  2. Травматична подія у житті.
  3. Наявність в анамнезі певного захворювання або хронічного болю.
  4. Зміна часового поясу.
  5. Приймання певних лікарських препаратів.
Щодо хронічного безсоння, то йому передують знову ж таки певні порушення в організмі, типу психологічних розладів, апное, ожиріння, хронічних болей у спині, артриту, серцево-судинних захворювань та ін..
 
До групи ризику з розвитку інсомнії відносять осіб похилого віку, тих, що ведуть малорухомий спосіб життя, мають нерегулярний графік, що спричиняє різний час сну або жінок які переживають період менопаузи.

Також безсоння часто зустрічається під час вагітності, особливо в першому і третьому триместрах. Це пов’язано зі змінами, що виникають переважно саме в цьому періоді, типу коливання гормонів, нудота, часте сечовипускання, стрес, дискомфорт в спині. При цьому інсомнія має у цьому випадку тимчасовий характер.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу з визначенням наявних захворювань, стану психічного здоров’я, характеру сну. Щодо останнього, то лікар може запропонувати пацієнтові вести спеціальний щоденник з зазначенням режиму сну. Додатково з метою встановлення причини порушення пацієнтові призначатимуться лабораторні дослідження крові, а також навіть дослідження сну шляхом аналізу мозкових хвиль, що передаються через підключені до пацієнта електроди.
 
Лікування безсоння включатиме декілька можливих варіантів, від добавок та лікарських засобів до роботи з психотерапевтом.
Так когнітивно-поведінкова терапія для безсоння рекомендується як перша лінія лікування її хронічної форми. Додатково лікар може запропонувати практики та навички з дотримання гігієни сну, методів релаксації.
Також пацієнтові доцільним буде уникати перед сном кофеїновмісних продуктів, переїдання та гострої їди, надмірної фізичної активності та роботи в ліжку.
Безрецептурні засоби для сну та добавки, такі як мелатонін, також можуть трохи полегшити безсоння. Зауважимо, що будь-які препарати призначаються виключно лікарем на основі проведеної діагностики.

Важливо розуміти, що з часом безсоння може мати більш серйозні наслідки для здоров’я. Відсутність декілька годин сну щоночі небезпечно не лише захворюваннями типу депресії, інсульту, ожиріння чи діабету, а й збільшенням ризику нещасних випадків, порушення пам’яті.

Тому аби запобігти безсонню на постійній основі потрібно дотримуватися приблизно однакового графіка сну, уникати дрімання протягом дня, якщо це впливає на неможливість заснути вночі, за годину до сну відкладати гаджети та ін.. 
Якщо Ви вважаєте, що стикнулися з безсонням, зверніться за консультацією до лікаря, а не займайтеся самолікуванням.

Купуйте безпечні фітопрепарати в реабілітаційному оздоровленні організму, які допоможуть приборкати депресію, безсоння, тривожність та покращать стан вашого здоров'я.
ВАЖЛИВО! Препарати виробляються на фармацевтичному виробництві «ФАРМАК», Харків та пройшли багаторічний шлях допомоги пацієнтам.
Перейдіть за посиланням до магазину медтехніки ІТМЕД:
https://market.itmed.org/ua/catalog/fitopreparaty_bad/
 
ЗІРАВІТ (БАРБА-ЙОД) та ЦИСТОЗИРАМ купити для отримання всього комплексу вітамін, мікроелементів та природного йоду для дітей та дорослих https://market.itmed.org/ua/catalog/ekoekspo_ukraina/

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм