Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Видалення мигдаликів: основні показання до операції

Видалення мигдаликів: основні показання до операціїПитання видалення мигдаликів є досить дискусійним, як і самі методи операції. Одна половина населення виступає “за”, а інша - “проти”. Однак коли дійсно такий важливий орган спричиняє своїм функціонування негативні наслідки? З'ясуємо далі. 

Мигдалики (народ. гланди) - це імунний орган, що являє собою перші так звані захисні ворота в нашому організмі. Зовнішньо вони виглядають як два валики по боках від кореня язика.
 
Мигдалики продукують спеціальний секрет, що локалізується на їх поверхності. Відповідно у разі потрапляння бактерій або вірусів повітряно-крапельним шляхом на поверхню органу, відбувається загибель патогенних збудників. 

Основні показання до видалення мигдаликів

Найчастіше з чим може стикнутися пацієнт зі сторони мигдаликів є часте їх запалення, а саме хронічний тонзиліт. Однак якщо рідкісні випадки захворювання лікуються консервативно, то ангіна, що виникає понад семи разів на рік та не піддається антибактеріальній терапії і є причиною до проведення тонзилектомії.

Також можливими показаннями до оперативного втручання є:
  • онкологічний процес;
  • синдром обструктивного апное сну;
  • накопичення гною в мигдаликах, що супроводжується неприємним запахом з ротової порожнини.

Видалення мигдаликів

Для видалення мигдаликів існують чіткі показання, адже здоровий орган відповідно ніхто не буде зачіпати.
 
Враховуючи вищезазначені фактори, основним показом до операції є те, що мигдалики не виконують свою функцію, а являють собою депо для розмноження патогенних мікроорганізмів. Адже в процесі функціонування бактерій, виділяються їх продукти життєдіяльності, що є токсичними для організму та викликають симптоми інтоксикації. Відповідно якщо людина буде жити з такими мигдаликами наслідки для здоров'я будуть тяжкими. Насамперед це виникнення системних захворювань, наприклад ревматоїдний артрит. 
 
Методи оперативного втручання, тобто проведення видалення мигдаликів є різними. Однак сьогоднішні варіації лікування дають можливість максимально легко та безболісно перенести хворому дану процедуру. Найбільш поширеним є проведення видалення під загальною анестезією методом коблації (холодна плазма). Електричний струм формує хмару плазми температурою 40-50°С.
 
Це дає можливість скоротити період реабілітації та відповідно психологічно легко та безболісно перенести саме видалення органу. Так одразу після пробудження пацієнт може вільно розмовляти, вживати їжу та рідину. Крововтрата при цьому є мінімальною.

Як запобігти видаленню мигдаликів?

Аби запобігти операції з видалення мигдаликів необхідно вчасно діагностувати та проводити лікування при їх запаленні.
 
Додатково:
  • слідкування за гігієною зубів та порожнини рота;
  • забезпечення нормального носового дихання та усунення фактору, що може спричинити його порушення (наприклад, аденоїди);
  • правильне харчування та дозовані фізичні навантаження;
  • гігієна приміщення: провітрювання, вологе прибирання та дезінфекція повітря за допомогою бактерицидного рециркулятора. Ознайомитися як з асортиментом дезінфікуючих засобів для прибирання, так і різновидами бактерицидних рециркуляторів Ви зможете в медичному маркеті ITMED.
Однак варто пам'ятати, що не слід затягувати з візитом до лікаря. Адже якщо пацієнт звертається з затяжним хронічним тонзилітом (понад 5 років) існують ризики, що запальний процес перейшов на інші мигдалики або задню стінку глотки (фарингіт). Тоді саме видалення мигдаликів не забезпечить відсутність проблем з горлом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм