Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Викривлення носової перетинки: основні симптоми

Викривлення носової перетинки: основні симптомиВикривлення носової перетинки є досить поширеним явищем у дорослому віці. Однак при цьому не всі поспішають позбуватися даної проблеми, постійно страждаючи від наслідків порушення. Тому розберемо детальніше, які основні фактори, що викликають викривлення носової перетинки та у чому небезпека даного стану.

Викривлення носової перетинки - це патологічний стан, що насамперед характеризується порушенням носового дихання.  

Відмітимо, що носова перетинка являє собою пластинку, яка складається з хрящової та кісткової тканин. Носова перетинка покрита слизовою оболонкою та розділяє порожнину носа на дві половини. В залежності від типу ураження розрізняють викривлення по типу гребеня, формування шипа з кісткової тканини, що пошкоджує слизову оболонку та викривлення з реальним зміщенням носової перетинки.
 
При цьому більшість із нас має так зване фізіологічне викривлення, що не потребує лікування, оскільки не викликає дискомфорту та ускладнень.

Основні причини викривлення носової перетинки

  1. До основної причини порушення належить результат травми носа (перелом або забиття). 
  2. Наявність новоутворення (наприклад, поліп, пухлина).
  3. Генетична особливість, вроджена аномалія.
  4. Занедбані випадки запальних захворювань носової порожнини.
  5. Чужорідне тіло в носі.

З якими наслідками стикається пацієнт?

У разі викривлення носової перетинки та причини, що йому передувала, у хворого виникатимуть наступні скарги:
  • закладеність носа;
  • порушення нюху;
  • носові кровотечі;
  • головний біль;
  • гайморит та часті застудні захворювання;
  • утруднене дихання (одностороннє або двостороннє);
  • набряк слизової носа;
  • можлива присутність зовнішньої деформації носа;
  • хропіння.
Окремо варто відзначити, що дуже часто результатом викривлення носової перетинки є звикання до судинозвужувальних крапель, з метою покращення носового дихання. Вони ніяк не впливають на саму анатомічну структуру органу, однак забезпечують звуження судин слизової носа та своєю чергою збільшення площі носової порожнини. Дихання покращується, однак ефект не є довготривалим, а згодом і виникає звикання до препарату.

Діагностика та тактика лікування

Аби встановити діагноз вивчається анатомія внутрішнього носа та придаткових пазух. Візуалізаційно це досягається шляхом проведення рентгенографії, МРТ та КТ.
 
Основою усунення викривлення носової перетинки є проведення оперативного втручання. Метод операції буде залежати від складності порушення, найчастіше це проведення септопластики, інколи з поєднанням ринопластики.
 
У тому випадку, якщо викривлення є незначним та не супроводжується ускладненнями можливо обійтися й без операції. 
 
Пам'ятайте, що перебуваючи тривалий час з викривленням носової перетинки Ви стикаєтесь з порушенням носового дихання, а це своєю чергою спричиняє собою ряд порушень, від хронічних синуситів до хропіння й дефіциту кисню.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм