Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що свідчитиме поява шуму у вухах?

Про що свідчитиме поява шуму у вухах?Для більшості з нас вухо - це те, що ми бачимо зовні. Однак орган має складну будову, що дає нам можливість чути. Але як діяти якщо замість звичайних оточуючих нас звуків, виникає шум? Детальніше про дане порушення та чому воно виникає з'ясуємо далі. 

Шум у вухах або тинітус - це патологічне звукове відчуття. Воно виникає внаслідок надмірної активності в зоні нервової системи при відсутності “звукового” впливу зовні на рецепторний апарат внутрішнього вуха. Ураження можуть виникати як в одному вусі - односторонній тинітус, так і бути двостороннім (шум виникає в обидвох вухах).
 
При цьому відмітимо, що тинітус може проявлятися у вигляді дзвону, свисту, пульсації зі сторони вуха. Але зовнішнє джерело шуму є відсутнім. 
 
Шум у вухах має безпосередній вплив на якісь життя людини. Так виникають труднощі у концентрації уваги, виникає безсоння, погіршується психологічний стан. 

Які основні причини появи шуму у вухах?

Однією з ознакою того, що порушений слуховий нерв є саме поява шуму або дзвону у вусі. Саме тому варто одразу звертатися до оториноларинголога, адже це означає що клітини ще функціонують і існують шанси на відновлення. 

Також ймовірними причинами виступають наступні стани:
  1. Остеохондроз: коли внаслідок недостатнього надходження кисню до мозку виникає дискомфортне відчуття у вухах.
  2. Вікові зміни, коли поява шуму пов'язана зі зниженням слуху.
  3. Ураження клітин волосяного покриву внутрішнього вуха, які пропускають електричний сигнал через нервове закінчення з вуха до мозку.
  4. Постійне перебування у шумному середовищі, що є особливо частим явищем серед музикантів або будівельників.
  5. Новоутворення головного мозку. 
  6. Захворювання внутрішнього та середнього вуха (наприклад, хвороба Меньєра).
  7. Артеріальна гіпертензія.
  8. Травми голови.
  9. Ураження судин (пульсуючий тинітус), що можуть виникати на тлі атеросклерозу, пухлин тощо.
  10. Токсична дія певних лікарських препаратів. 
  11. COVID-19 (за недавніми дослідженнями).
Тобто можна зробити висновок, що серйозність явища у вигляді шуму у вухах буде залежати від його тривалості, розвитку супутніх захворювань. Все це буде встановлюватися лікарем оториноларингологом.

Коли варто не зволікати зі зверненням до лікаря?

Як зазначалося вище занепокоєння повинна викликати часта та/або раптова поява шуму у вухах, приєднання додаткових симптомів:
  • підвищення артеріального тиску;
  • шум триває понад трьох діб;
  • запаморочення та головний біль;
  • поява неврологічних симптомів (наприклад, слабкість м'язів обличчя);
  • втрата слуху або помітне його зниження.

Тактика 

З метою визначення причини появи шуму у вухах проводиться ряд обстежень:
  • аудіометрія;
  • МРТ;
  • УЗД судин шиї та голови;
  • лабораторні дослідження крові та сечі.
Усунення шуму у вухах є досить утрудненим, адже не існує конкретного специфічного лікування. Терапія буде залежати насамперед від причини, що спровокувала порушення. 
 
Так, наприклад, якщо шум викликає токсична дія певних лікарських засобів, їх скасовують з заміною на аналоги. Вікові зміни коригують за допомогою підбору слухового апарату. 
 
У тому випадку, якщо причину тинітусу встановити не вдалося застосовується медикаментозна терапія, рефлексотерапія, робота з психотерапевтом, слухопротезування.
 
Важливо розуміти, що шум у вухах може бути ознакою порушення, як зі сторони ЛОР-органів, так і свідчити про розвиток інших патологічних станів в організмі (цукровий діабет, остеохондроз). Тому відтерміновуючи проблему займаючись самолікуванням Ви зможете тільки погіршити своє самопочуття та спричинити незворотні стани, у певних випадках навіть втрату слуху. Тому в першу чергу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм