Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вазомоторний риніт: основні причини та методи лікування

Вазомоторний риніт: основні причини та методи лікуванняОдна із функцій носа полягає в обробленні повітря, яке ми вдихаємо, перед тим як воно потрапить в легені. Це досягається складним механізмом в якому беруть участь носова порожнина, носові раковини та їх слизова оболонка, що складається з безлічі кровоносних судин. Відповідно, коли даний механізм порушується відбувається ряд негативних змін, про прояви яких розберемо далі.
Вазомоторний риніт - це порушення, що характеризується розвитком проблеми з регуляцією відтоку та притоку крові в судинах носових раковин.

При відсутності відповідного лікування згодом судини в порожнині носа стають переповнені кров'ю та втрачають можливість самостійно звужуватися, що викликає набряк слизової оболонки та неможливість повноцінного носового дихання.
 
Відмітимо, що ураження може торкнутися як дітей, так і дорослих, людей похилого віку. 

Які фактори впливають на розвиток риніту?

  1. Алергічні реакції в анамнезі.
  2. Інфекційні процеси спричинені вірусами, бактеріями.
  3. Анатомічні особливості носової перетинки, раковин носа, носових ходів.
  4. Період вагітності (після пологів симптоми риніту зникають).
  5. Частий контакт з надмірно вологим або холодним повітрям.
  6. Емоційні та надмірні фізичні навантаження.
  7. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, гіпотензивних, судинозвужувальних препаратів, КОК).
  8. Захворювання ендокринної системи (наприклад, акромегалія).
Додатковими провокуючими факторами виступає й спосіб життя пацієнта: куріння, наркотична залежність, алкоголізм, тривалі умови праці на небезпечній промисловості.

Які симптоми вказують на розвиток вазомоторного риніту?

Дуже часто при даному порушенні у людини виникають скарги, коли при займанні положення на лівому боці виникає відчуття закладеності в лівій ніздрі, на правій стороні - закладає праву ніздрю. 
 
Також вазомоторний риніт окрім утрудненого носового дихання (особливо в горизонтальному положенні), супроводжується наступними симптомами:
  • порушення нюху;
  • гіперемія слизової носа;
  • чхання;
  • свербіж та тиск в носі;
  • виділення з носа.

Тактика

При встановленні діагнозу лікар проводить збір анамнезу з аналізом скарг та клінічної картини.
 
Важливе проведення диференційної діагностики, що пов'язано зі схожістю симптомів вазомоторного риніту з його іншими видами, насамперед алергічним ринітом. 
Додатково, з метою підтвердження діагнозу проводиться:
  • дослідження виділень з носа;
  • риноскопія;
  • алергічні проби (з метою виключення алергічного риніту);
  • КТ та/або рентгенографія.
Тактика лікування вазомоторного риніту, для кожного пацієнта є індивідуальною. В першу чергу встановлюється та усувається провокуючий фактор захворювання, що підвищує успішність лікування риніту. При неможливості встановити тригер хвороби або усунути його терапія буде направлена на нормалізацію стану слизової та судин. З цією метою доцільним буде призначення глюкокортикоїдів, фізіотерапевтичних процедур, місцевих засобів (санація, промивання носової порожнини).
При показаннях можливо проведення оперативного втручання методом електрокоагуляції, кріохірургії тощо.
 
Важливо вчасно звернутися до лікаря оториноларинголога, адже вазомоторний риніт небезпечний рядом ускладнень від запальних процесів до формування поліпів. Не займайтеся самолікування, адже тривале застосування судинозвужувальних препаратів без встановлення ймовірної причини риніту викличе лише звикання до них. Обрати високоспеціалізованого спеціаліста ЛОР-профілю, Ви зможете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм