Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Катаральна ангіна: основні симптоми ураження мигдаликів

Катаральна ангіна: основні симптоми ураження мигдаликівАнгіна являє собою патологічний процес, що характеризується розвитком запалення в мигдалинах, першої захисної перепони від інфекцій. Однак при цьому дане захворювання має свої підвиди, перебіг одного з них, а саме катаральної ангіни ми розберемо далі.

Катальна ангіна належить до найбільш легших та поширених форм ангіни. Її тривалість зазвичай не перевищує й п'яти діб.
 
Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, збудником при цьому у більшості випадків є бета-гемолітичний стрептокок, рідше стафілокок.
 
Так механізм розвитку ангіни полягає в потраплянні збудників до організму, й на тлі зниженого імунітету вони починають активно розмножуватися викликаючи при цьому запальний процес, тобто ангіну. 

Які фактори впливають на розвиток ангіни?

В основі розвитку ангіни покладено зниження імунітету, що особливо є частим явищем в періоди міжсезоння. Також додатковими тригерами виступають наступні фактори:
  • переохолодження;
  • вірусні інфекції на слизових оболонках ротової порожнини, гортані;
  • вплив хімічних та термічних факторів (опіки, токсини, пил).

Основні прояви катаральної ангіни

Оскільки катаральна ангіна рідко супроводжується тяжким перебігом, основними її проявами є поверхневе ураження мигдаликів з наступною їх гіперемією та набряклістю. Температура при цьому є субфебрильною (в межах 37-38 градусів). Симптоми мають раптовий та гострий початок.

Додатково у хворого виникають скарги на:
  • больові відчуття в горлі, сухість та пирхота;
  • дискомфорт при ковтанні;
  • загальну слабкість та головний біль;
  • кашель.

Тактика 

Лікування катаральної ангіни зазвичай відбувається в домашніх умовах, однак під наглядом терапевта, який відповідно й призначає терапію після попереднього огляду. 
Так хворому необхідно вживати достатню кількість теплого пиття, дотримуватися постільного режиму. При сильних болях в горлі та утрудненому ковтанні їжу краще вживати у перетертому вигляді. 
 
Медикаментозна терапія включатиме призначення сульфаніламідних препаратів, антигістамінних, імуномодуляторів. Додатково з метою усунення больових відчуттів в горлі призначають відповідні спреї, антисептичні засоби. 
 
При цьому призначення антибактеріальної терапії не завжди є доцільним, лише у випадках встановлення збудника. 
Будь-які зігрівальні процедури не рекомендовано проводити, оскільки це може посилити запальний процес та спричинити ускладнення. 

Профілактика

В основі запобігання розвитку ангіни покладено дотримання здорового способу життя, що дасть можливість підтримувати імунітет на високому рівні. Необхідно вчасно усувати джерело інфекції в організмі, насамперед в ротовій порожнині та ротоглотці.

Також варто враховувати, що з початком осіннього сезону підвищуються випадки розвитку застуд та ГРВІ, звісно, що наближається й нова хвиля COVID-19. Тому аби зменшити вплив патогенних організмів рекомендуємо почати з захисту ваших домівок. Яким чином? Досягти цього можливо використовуючи бактерицидний рециркулятор. Це пристрій, який забезпечує очищення повітря від патогенних мікроорганізмів на 99%, від грибків до бактерій та вірусів. При цьому внаслідок свого закритого ковпаком УФ опромінювача, рециркулятор може дезінфікувати повітря в присутності людей та тварин не завдаючи ніякої шкоди. 
 
Тому створити захист від збудників ангіни та інших чужорідних агентів, Ви зможете придбавши бактерицидний рециркулятор для домашнього використання. А зробити це можливо в медичному маркеті ITMED.
 
Пам'ятайте, що не залежно від того, який перебіг ангіни, складний чи ні, у будь-якому випадку зверніться до лікаря. Спроби самолікування можуть тільки ускладнити запальний процес в мигдаликах.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм