Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які захворювання часто супроводжуються кашлем?

Які захворювання часто супроводжуються кашлем?Поява кашлю у більшості випадків асоціюється з осінньою прохолодною погодою та розвитком ГРВІ. В умовах пандемії даний симптом починають пов'язувати з ймовірним перебігом COVID-19. Однак варто враховувати й інші патологічні процеси, при яких кашель слугує певним тривожним дзвіночком. Що це за стани та поява якого кашлю потребує негайної госпіталізації? З'ясуємо далі.

Кашель являє собою фізіологічний процес в основі якого лежить рефлекс, що є частиною захисних та очищувальних реакцій дихальної системи. Тобто він допомагає очистити дихальні шляхи від різних подразників (слизу, пилу). 

Різновиди кашлю

Кашель може мати різні характеристики. Насамперед при його раптовій появі та тривалості до кількох днів або тижня мова йде про гострий кашель. Якщо ж кашель не покидає Вас упродовж тривалого часу існує загрозу переходу його до хронічної форми.

На початковому етапі кашель є сухим, однак згодом внаслідок мокротиння стає вологим.

Аускультативно кашель може бути глухим, дзвінким, грудним або сиплим.

Для яких захворювань характерна поява кашлю?

  1. Алергічна реакція, для якої характерна поява сухого кашлю гострої форми.
  2. Серцево-судинні захворювання: характерний так званий “серцевий” кашель, який є гучним, сухим та знесилювальний. Найчастіше виникає при міокардиті, серцевій недостатності.
  3. Бронхіальна астма: хворого турбує сухий кашель, що може виникати у різні пори року.
  4. Тривале зловживання тютюновими виробами (куріння).
  5. Туберкульоз: небезпечною особливістю захворювання є те, що для нього на початку характерні різні види кашлю. 
  6. ГРВІ: для ГРВІ характерна попередня поява ломоти в тілі, слабкість та підвищення температури. Далі до патологічного процесу приєднуються больові відчуття в горлі та кашель, який спочатку є сухим, а згодом перетворюється на вологий.

Небезпечні ознаки кашлю

Оскільки кашель можу бути ознакою багатьох загрозливих станів важливо звертати увагу на появу супутніх симптомів. Так чудовим варіантом є якщо кашель минає самостійно без жодних ускладнень, однак якщо виникають наступні симптоми, негайно зверніться до лікаря:
  • кашель триває понад два тижні;
  • різке зниження маси тіла;
  • кровохаркання;
  • гнійне мокротиння;
  • задишка;
  • біль в області грудної клітки;
  • нічне потовиділення;
  • набряк шиї;
  • осиплість голосу.

Тактика

Звісно, що аби встановити ймовірну причину кашлю інколи проводиться призначення ряду додаткових обстежень: рентгенографія, бронхоскопія, КТ, спірометрія, дослідження мокротиння. 
 
Лікування кашлю буде залежати від встановленої вищезазначеної причини. Так при бронхіальній астмі призначаються бронхолітики, з метою зняття спазму та зменшення проявів кашлю. В окремих випадках можливе проведення антибактеріальної або протизапальної терапії.
 
Щодо усунення самого кашлю, то лікар в залежності від його перебігу призначатиме проти кашлеві препарати, а муколітики - при вологому. Відповідно при необхідності у цьому.
Також аби полегшити його перебіг рекомендовано вживати багато теплого пиття, частіше провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, уникати подразників у вигляді алкоголю або кави.

Кашель у дитини

Для дітей характерний низький кашльовий рефлекс. Що може означати нечасте кашляння, але розвиток при цьому інфекційного процесу, типу вірусу. 
Саме вірусна інфекція є найбільш поширеною причиною появи кашлю у малюків.
 
Додаткове занепокоєння повинна викликати поява больових відчуттів у грудях, задишки та утрудненого дихання або коли кашель виникає раптово в здорової дитини. В такому випадку необхідно негайно звернутися до лікаря. 
 
Важливо розуміти, що запобігти кашлю не завжди є можливим. Однак при цьому спроби самолікування можуть тільки ускладнити його перебіг та спричинити перехід захворювання в хронічну форму. Тому в першу чергу зверніться до лікаря, який на основі клінічної картини встановить основну причину кашлю та призначить відповідне правильне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм