Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тонзиліт: як запобігти захворюванню влітку?

Тонзиліт: як запобігти захворюванню влітку?Спекотна погода не є перепоною до розвитку захворювань типу ГРВІ, які й можуть викликати тонзиліт. Тому розберемо детальніше, чому влітку ми хворіємо на ангіну та чи можливо цьому запобігти.

Тонзиліт або ангіна - це патологічний стан, що супроводжується розвитком запального процесу в піднебінних мигдалинах внаслідок бактеріальної або вірусної інфекції. 
 
Терміну, як літня ангіна не існує. Чому так інколи називають дане захворювання? Зазвичай це пов'язано з його поширеністю саме влітку або міжсезоння - весна/літо, літо/осінь.
Однак при цьому більшість схиляється до думки, що захворіти влітку на тонзиліт неможливо. Відповідно при появі симптомів ангіни виниклий стан списується на звичайну застуду. Як наслідок замість того, щоб відновити сили, період захворювання хворий переносить “на ногах”, що є небезпечно розвитком ряду ускладнень (ураження серцево-судинної системи).

Основні причини розвитку ангіни влітку

Захворювання викликає вірус, рідше бактерії, а зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом від  хворої людини. Провокуючими факторами виступають:
  • переохолодження;
  • ослаблений імунітет;
  • холодні напої: вони можуть викликати переохолодження піднебінних мигдалин, а їх запалення є чудовими воротами для збудників ангіни;
  • знаходження упродовж тривалого часу під кондиціонером: особливо варто враховувати різкий перепад температур, з вулиці де спекотно до приміщення, де працює кондиціонер та навпаки.
Відмітимо, що самі “холодні чинники” (холодні напої, купання в холодній воді) не викликають ангіну, а сприяють переохолодженню та загальному ослабленню імунітету. А це своєю чергою і робить організм чутливим до збудників ангіни.
 
Також вплинути на розвиток захворювання можуть і супутні патології, наприклад такі як карієс або гнійно-запальні процеси в лор-органах.

Основні симптоми

  1. Підвищення температури тіла. 
  2. Кашель, біль в горлі.
  3. Збільшення лімфатичних вузлів під щелепою.
  4. Підвищене слиновиділення (найчастіше є ознакою гнійної ангіни).
  5. Зовнішньо при огляді ротової порожнини спостерігається зміна мигдаликів - гіперемія та набряк, у разі появи на них білого нальоту діагностуватиметься гнійна форма тонзиліту. 

Тактика

Тактика лікування буде залежати від тяжкості захворювання та виду збудника. В першу чергу важливо забезпечити хворому спокій, давати багато пиття, а їжа повинна бути легкою та теплою, з метою обмеження зайвого подразнення горла.  
У разі присутності симптомів бактеріальної ангіни з відповідною клінічною картиною (температура, наліт на мигдаликах) та підтвердженням результатів обстеження лікар призначає антибактеріальне лікування. 
При вірусній формі ангіни проводиться виключно симптоматичне лікування. Призначення антибактеріальної терапії не допускається, оскільки антибіотики не мають впливу на віруси.
 
Допомогти знизити ризики “стресових ситуацій” для організму та відповідно розвитку ангіни допоможуть наступні методи:
  1. Уникання перепаду температур.
  2. Не знаходьтеся під робочим кондиціонером.
  3. При тривалому знаходженні на сонці не варто одразу занурюватися у воду охолоджуватися.
  4. Холодні напої краще обмежити або пити маленькими ковтками.
  5. Загартовуватися та підтримувати імунітет на високому рівні.
Пам'ятайте, що самолікування з додатковим застосуванням методів народної медицини може тільки погрішити перебіг захворювання. Тому в першу чергу зверніться до лікаря, який надасть належні рекомендації. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм