Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перелом кісток носа: основні симптоми та методи надання допомоги

Перелом кісток носа: основні симптоми та методи надання допомогиПерелом носа належить до найбільш частих травм обличчя. Й окрім основних порушень зі сторони цілісності кісток носа відбувається й інший ряд ускладнень. Яких саме? З'ясуємо далі.

Перелом носа - це патологічний стан, що характеризується порушенням цілісності кісток носа.

Чому виникають травми носа?

Механізм розвитку перелому носа виникає при застосуванні щодо його кісткової тканини надмірного тиску, що у більшості випадків відбувається під час травм, від ДТП до ударів тяжкими предметами. Це є варіацією розвитку гострого типу травм. Виділяють відкритий та закритий перелом носа. Особливістю відкритих переломів є те, що додатково відбувається пошкодження шкірного покриву з кровотечею. Також перелом можливий зі зміщенням уламків кісток та без зміщення.
 
Тип перелому буде залежати й від виду предмету або характеру поверхні, що викликало травму; сили та швидкості завдавання удару; кута під яким наносився удар.
Не є виключенням руйнування кісток носа хронічного характеру, в основі якого лежить патологічний процес, найчастіше онкологічного генезу (пухлини носа) або остеопороз. 

Якими симптомами супроводжуватиметься перелом носа?

  1. Помітне викривлення носа.
  2. Набряк та закладеність носа (порушення носового дихання).
  3. Носова кровотеча.
  4. Больові відчуття.
  5. Поява гіперемії, синців (гематоми) навколо орбіти (симптом окулярів), лобі та переніссі.
  6. Крепітація, коли ніс “хрустить” при дотику.

Діагностика та тактика надання допомоги 

Тактика лікування буде залежати від ступеня ураження носа та виниклих ускладнень. Так якщо присутня травма носа з порушенням цілісності шкірного покриву, рясною кровотечею, то відповідно в першу чергу відбуваються дії щодо оброблення ранової поверхні з зупинкою кровотечі. Лише після цього проводяться дослідження та наступна терапія. 
 
Діагностика перелому та підтвердження діагнозу відбуватиметься шляхом проведення рентгенографії, КТ, риноскопії. Це дасть можливість отримати чітку картину ураження та виключити порушення зі сторони мозку. Наступним етапом буде проведення репозиції уламків кісток носа. 
 
Важливо проводити репозицію кісток носа одразу (максимальним терміном для операції є три дні після отримання травми), до моменту набряку тканин. Після процедури додатково призначаються медикаментозні препарати: антибактеріальні, як профілактика інфекційного процесу, протизапальні судинозвужувальні та знеболювальні. 
 
Щодо ускладнень після перелому носа зі зміщенням кісток, то вони проявляються не лише у вигляді косметичного дефекту, а й запального процесу порожнини носа, порушення дихання та нюху. Також при відсутності вчасного лікування на місці травми можливе формування гематоми, яка викликатиме больові відчуття. 
 
При зверненні за допомогою  через тривалий час з моменту перелому та викривленою носовою перегородкою, оперативне втручання полягатиме в повторному руйнуванні кістки з фіксуванням уламків. Тобто проводиться пластика носа (септопластика або ринопластика).
 
Важливо розуміти, що поява травм обличчя потребує термінового звернення до медичного закладу. Необхідно руйнувати статистику з переважанням викривленої носової перегородки в осіб, які не звернутися за допомогою при травмах носа. А обрати клініку та лікаря оториноларинголога, Ви можете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм