Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вушний дерматит: які симптоми вказують на ураження шкіри?

Вушний дерматит: які симптоми вказують на ураження шкіри?Вушний дерматит - це патологічний стан, який характеризується ураженням шкіри вушної раковини. Патологічних станів, що можуть спричинити порушення досить великий різновид, від захворювань органів шлунково-кишкового тракту до постійного механічного впливу, що викликає роздратування. Тобто вушний дерматит становить собою реакцію на вплив внутрішніх та зовнішніх чинників. 
Прояви вушного дерматиту зосереджуються на зовнішній частині органу, однак у разі відсутності або неправильному лікуванні патологічний процес поширюється глибше.

Провокуючі фактори

  1. Розвиток запального процесу внаслідок носіння незручної оправи окулярів, прикрас з дешевого матеріалу або постійного носіння навушників.
  2. Наявність в анамнезі дерматиту, тільки іншого типу.
  3. Недотримання гігієни.
  4. Неправильно підібрана косметика або її погана якість.
  5. Подразнення слухового проходу, не тільки механічними чинниками, а й хімічними.
Вплинути на розвиток захворювання може загальний стан організму у вигляді низького імунітету, прийманні певних лікарських препаратів, хронічних захворювань. Також свою роль відіграє й вплив спадкової схильності на формування захворювання.

Які прояви має вушний дерматит?

Першочергово у хворого виникають скарги на постійне свербіння та печіння в області вуха й зміни зі сторони кольору шкіри в цій ділянці. Далі з'являється припухлість шкірного покриву в ділянці вушних раковин, згодом шкіра починає лущитися з наступною появою мокнучих ранових поверхонь.
 
При відсутності вчасного лікування починають формуватися пухирці, після розриву яких залишаються рубці. Не є виключенням виділення гнійного вмісту з рани.

Діагностика та лікування

При проведенні діагностики лікарем оториноларингологом відбувається збір анамнезу з вислуховуванням скарг та проведенням зовнішнього огляду. З метою підтвердження патології можливе додаткове проведення взяття зішкребу з місця ураження, що дасть можливість встановити тип інфекції. Також не є виключенням при занедбаних гострих випадках проведення аудіометрії та додаткових лабораторних аналізів.
 
Оскільки вушний дерматит внаслідок свого розвитку являє замкнуте коло, адже через розчухування запалення тільки посилюється - лікування полягатиме у призначенні комплексної терапії. Вона буде вміщати усунення основної причини, що викликала дерматит (антибактеріальна терапія, креми або мазі) та проведення ряду фізіотерапевтичних процедур.
 
Пам'ятайте, що для вушного дерматиту характерний стрімкий тип розвитку, відповідно без необхідного лікування патологічний процес швидко розповсюдиться на внутрішнє вухо, що тільки ускладнить ситуацію. Тому при появі дискомфортних симптомів не займайтеся самолікуванням, а одразу зверніться оториноларинголога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм