Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Втрата голосу: основні причини

Втрата голосу: основні причиниПри втраті голосу першочергово ми вдаємося до самолікування, тим самим вже інстинктивно встановлюючи діагноз типу ларингіту. Однак необхідно розуміти, що причин виникнення порушення може бути набагато більше, як і їх негативні наслідки. На які нюанси необхідно звертати при втраті голосу? З'ясуємо далі. 

Проблеми з голосом можуть відбуватися у декількох різновидах. Так у разі розвитку охриплості та осиплості голосу, коли він пропадає неповністю, порушення буде мати назву - дисфонія. Повна втрата голосу, що є більш рідкісним явищем діагностується як афонія.
 
Основою порушення є розвиток захворювання голосових зв'язок або зловживання їх потужністю. Механізм розвитку втрати голосу полягає в тому, що всередині голосового апарату знаходяться голосові зв'язки, які при розмові закриваються та відкриваються. Через голосові зв'язки проходить повітря, викликаючи їх вібрацію та тим самим утворюючи звуки. У тому випадку коли голосові зв'язки набрякають, процес проходження повітря змінюється, відповідно відбуваються зміни й з нашим голосом, він стає осиплим або нам взагалі тяжко розмовляти.
 
Також втрата голосу може виникати внаслідок запального процесу безпосередньо в голосовому апарату або гортані. Відповідно голос може згодом повернутися самостійно, або ж необхідно проводити належну терапію.

Основні причини при яких може відбутися втрата голосу

  1. Перенапруження голосових зв'язок, особливо у випадку відповідної робочої діяльності (вчителі, співаки, оратори).
  2. Вплив низьких температур на гортань та голосовий апарат (найчастіше спостерігається при знаходженні упродовж тривалого часу на холодному повітрі).
  3. Надмірна сухість повітря.
  4. Стрес.
  5. Захворювання, наприклад ларингіт або фарингіт, тобто патології, що супроводжуються розвитком інфекційного процесу.
  6. Аномалія розвитку зі сторони гортані.
  7. Новоутворення гортані доброякісного та злоякісного характеру.
  8. Міастенія.
  9. Алергічна реакція, що викликає набряк гортані.

Які стани з втратою голосу потребують негайного звернення до лікаря?

  1. Поява больових відчуттів в горлі, пирхота.
  2. Голос став тихим, хриплим або осиплим.
  3. Відсутність можливості взяти високі ноти.
  4. Звичайна розмова потребує зусиль.
Звісно, що береться до уваги тривалість порушення. Так у разі осиплості/захриплості голосу понад тиждень зверніться до лікаря!

Тактика

Якщо проблема з голосом полягає не у його “зірванні”, то при зверненні до оториноларинголога буде проведено ряд діагностичних методів дослідження з метою встановлення причини: ендоскопія, біопсія, КТ та МРТ, алергопроби при підозрі на алергію.
 
Терапевтичні заходи будуть відповідно залежати від встановленої причини. Так у разі інфекційного процесу, будь-то фарингіт або ларингіт створюються комплексні умови, включаючи зволоження повітря, застосування препаратів які розсмоктують слиз та інгаляцій, антибактеріальної терапії, якщо інфекція бактеріальна.
 
У разі розвитку алергічної реакції з настанням анафілактичного шоку проводяться реанімаційні заходи з можливою інтубацією та приєднанням до апарату ШВЛ. 

Які методи допоможуть повернути голос?

Полегшити процес повернення голосу, в тому числі якщо його втрата викликана певним патологічним процесом, допоможуть наступні методи:
  1. Дати відпочити голосовому апарату: не варто перенапружувати голос тривалими розмовами, співами.
  2. Приймання теплого пиття (наприклад, зелений або трав'яний чаї).
  3. Уникання шепоту, який навпаки більше напружує голосові зв'язки.
  4. Застосування зволожувача повітря: особливо це є доцільним в нічний час, коли продукується менше слини.
  5. Відмовтеся від шкідливих звичок - алкоголь та цигарки. 
Важливо розуміти, що проблему з голосом можна швидко вирішити, якщо вчасно звернутися за допомогою та усунути первинну причину! Адже самостійно встановити одні з причин втрати голосу, будь-то гормональне порушення або онкологічне захворювання практично неможливо. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм