Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вушний біль: основні причини розвитку оталгії

Вушний біль: основні причини розвитку оталгіїБіль у вусі є досить розповсюдженим станом, особливо взимку при мінусовій температурі. Однак потрібно вміти розрізняти ситуативний біль який виникає після повернення з вулиці від розвитку отиту. Які провокуючі фактори розвитку вушного болю та чому важливо вчасно звернутися до лікаря? Далі з'ясуємо.
Поява болю в вусі має медичний термін під назвою - оталгія
Оскільки оталгія може мати різну природу, відповідно симптоматика буде вказувати на захворювання внутрішнього, зовнішнього або середнього вуха. Або на патологічні процеси, що розвиваються поза вухом.
Больові відчуття можуть варіюватися від тупих, ниючих або гострих, та бути короткочасними або постійними.
 
Додатково при появі вушного болю в залежності від причини, у хворого можуть виникати наступні скарги:
  1. Порушення слуху.
  2. Поява виділень з вуха.
  3. Лихоманка.
  4. Головний біль.
  5. Порушення рівноваги.
  6. Порушення сну.
  7. Зниження апетиту.
  8. Відчуття тягнення в вусі.

Які захворювання можуть провокувати появу вушного болю?

Розвиток отиту або запалення вуха є найрозповсюдженішими причинами, тобто коли патологічний стан викликається інфекцією. 
 
Щодо зовнішніх чинників, то причина може критися в перенесених травмах вуха, потраплянні чужорідного тіла до слухового проходу, дії сильного тиску (наприклад, навушниками), невдалій спробі ліквідувати вушну сірку, що як наслідок призводить до її затвердіння та блокування вушного каналу.
 
Не є виключенням появи вушного болю внаслідок інших патологічних станів, які не пов'язані з органом слуху:
  1. Розвиток інфекції задніх зубів (карієс, пульпіт), для якої характерно при проведенні огляду ознаки запалення ясен, больові відчуття при натисканні на поверхню зуба.
  2. Стоматит, який окрім іррадіації больових відчуттів у вухо може віддавати в ротову порожнину або горло. Також виникають характерні зміни на слизовій рота.
  3. Синусит верхньощелепний: оталгія супроводжується відповідними симптомами з боку носа, а саме з'являються виділення, закладеність носа.
Спеціалісти не виключають причину оталгії у вигляді парезу лицевого нерва, пухлини ротової порожнини або психогенного болю.

Діагностика

Вушний біль дуже рідко є ізольованим симптомом. Встановити причину порушення допоможе проведення фізикального огляду та збір анамнезу, з детальним встановленням часу появи болю, його характеру та інтенсивності, а також тривалості тощо.
 
Так, наприклад, поява виділень гнійного характеру, блювання, відчуття закладеності вуха може свідчити про розвиток середнього отиту. А от втрата слуху може вказувати на наявність стороннього тіла в слуховому проході.
 
У кожному випадку оталгії проводить отоскопія, з метою встановлення первинної причини болю.
Інколи виникає необхідність у проведенні КТ або МРТ, лабораторних аналізів крові. Найчастіше це потрібно з метою оцінки неврологічної або стоматологічної проблеми, або при підозрі на пухлину.

Лікування

На підставі отриманих результатів дослідження лікар (оториноларинголог) призначає відповідне лікування. В першу чергу купірується больовий синдром, далі тактика лікування залежатиме від основної причини, тобто це може бути як оперативне втручання, так і просто турунди з антибактеріальним препаратом.
 
У разі появи сильного болю у вусі, але при відсутності можливості одразу звернутися до лікаря, рекомендовано випити знеболювальне. Однак у тому випадку, якщо упродовж години біль не стихає візит до лікаря варто провести в найближчі години.
 
Ні в якому разі до проведення огляду лікарем не потрібно самостійно капати каплі в вухо, оскільки не варто виключати й можливий розвиток перфорації. А оскільки каплі можуть мати спиртову основу, можливий розвиток опіку.
 
Відповідно, якщо біль у вусі супроводжується запамороченням, витіканням крові або гною, набряком навколо вуха, опущенням м'язів обличчя, сильним головним болем - негайно зверніться до лікаря!
 
З метою зниження ризиків розвитку оталгії, необхідно дотримуватися певних рекомендацій:
  1. Проходити профілактичні огляди та вчасно лікувати захворювання вух.
  2. Дотримуватися гігієни вух, не варто для їх чищення застосовувати гострі та колючі предмети. Очищається виключно початок вушного проходу.
  3. Уникати подразнення слухового апарату гучними звуками.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм