Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синусит: які симптоми вказують на запалення придаткових пазух носа?

Синусит: які симптоми вказують на запалення придаткових пазух носа?Розвиток гострої респіраторної вірусної інфекції, як наслідок може призвести до появи певних ускладнень, серед яких є і синусит. Розберемо детальніше, чому саме це порушення є неприємним та які прояви має синусит.
Синусит - це патологічний стан, для якого характерний розвиток запального процесу в слизовій оболонці навколоносових пазух. Ураженню можуть підлягати як одна, так і декілька порожнин.
 
Синусами називаються порожнини, які локалізуються в товщі кісток черепа (у людини їх 7). Мета синусів полягає у забезпеченні зволоження, зігрівання та проходження повітря через ніс, а також формування рис обличчя та тембру голосу.
У разі відсутності вчасного діагностування та лікування (або його неправильного призначення) гостра форма синуситу, дуже часто переходить у хронічну. 

Причини

У більшості випадків спричиняють синусит віруси, менший відсоток припадає на бактерії та плісняві грибки. Активізувати захворювання можуть наступні стани:
  1. Внаслідок набряку слизової оболонки носа, порушується відтік слизу.
  2. Наявність поліпів або аденоїдів.
  3. Ураження зубів карієсом та проблеми з яснами.
  4. Ангіна.
  5. Викривлення носової перегородки та травми носа.

Симптоми

  1. Закладеність носа.
  2. Утворення слизу  в носових пазухах та задній частині горла. Слиз може бути зеленого або жовтого кольору.
  3. Поява больових відчуттів та тиску в ділянках очей, лоба, носа та в горлі.
  4. Можливий неприємний запах з роту.
  5. Порушення нюху (зниження або відсутність).
  6. Загальна слабкість.
  7. Кашель, який особливо починає турбувати вночі. 
При хронічній формі симптоми тривають понад двох місяців.
 
Зазначимо, що симптоми можуть переплітатися та нагадувати перебіг інших захворювань, наприклад фронтит або гайморит та ін. Так, наприклад, при риніті який супроводжується ГРВІ симптоми тривають до 10 днів, в той час при синуситі ознаки захворювання стають інтенсивнішими через 5 днів, та продовжуються більш ніж до 10 днів. Відповідно ні в якому разі не варто самостійно призначати собі лікування, оскільки це може призвести до переходу синуситу у хронічну форму.

Лікування 

Лікар оториноларинголог встановлює анамнез та з'ясовує скарги, при цьому проводячи огляд  виявляючи локалізацію хворобливих ділянок - риноскопію. Додатково може знадобитися проведення рентгенографії носових пазух та КТ, пункція однієї з пазух зі взяттям її вмісту на мікробіологічний аналіз.
Лікування синуситу є досить тривалим та кропітким процесом.
 
Так якщо причиною синуситу є фізичні чинники у вигляді аденоїдів, стороннього тіла - проводиться оперативне втручання. У разі розвитку бактеріальної інфекції  в індивідуальному порядку проводиться антибактеріальна терапія. 
Проте беручи до уваги, що у більшості випадків синусит викликається вірусами, лікування базуватиметься на основі усунення запального процесу, мінімізації ускладнень та забезпечення відтоку слизу.

Які основні відмінності синуситу від COVID-19?

З приходом весни зростає кількість захворювань на застуду та грип, навіть попри те, що коронавірусна інфекція значно перекрила кількість випадків застудних захворювань.
 
Відповідно під час пандемії появу нежиті та головного болю легко можна віднести до симптомів COVID-19, так і навпаки до синуситу. Сама по собі схожість симптомів може викликати проблеми з діагностуванням, особливо первинно пацієнту.
 
Однак зазначимо, що за словами спеціалістів першочергово при синуситі виникає закладеність носа, зниження нюху. Часто у хворого виникають скарги на больові відчуття в лобній ділянці та зоні щік. Не є виключенням появи кашлю, коли виділення з носа стікають вниз по задній стінці горла. 
Поява кашлю та погіршення самопочуття має викликати занепокоєння, тому варто сповістити про це свого сімейного лікаря, попередньо ізолювавшись.
З метою точного визначення причини доцільним буде окрім стандартних діагностичних методів, провести тестування на COVID-19. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм