Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пухлина носової порожнини: перші прояви патології

Пухлина носової порожнини: перші прояви патологіїНебезпека новоутворень в носовій порожнині полягає в тому, що досить часто перші прояви патології можливо сплутати іншими легшими порушеннями. Відповідно це призводить до діагностування на більш пізніх етапах розвитку, що ускладнює шанси на успішне лікування.
Пухлина носової порожнини - це патологічний процес, який характеризується формуванням пухлини злоякісного або доброякісного характеру, які зазвичай формуються з клітин гратчастого лабіринту. При наступному рості пухлини відбувається розповсюдження в носову порожнину або основу черепа.
Зазначимо, що рак носової порожнини становить близько 1,5% серед пухлин шиї та голови, однак не дивлячись на низьку розповсюдженість наслідки патології є досить складними.

Класифікація

Порожнина носа являє собою початковий відділ дихальних шляхів. Формування пухлини відбувається з тканин слизової оболонки. Відповідно новоутворення можуть бути різного походження та мати різну локалізацію: гайморова або лобна пазухи, верхні дихальні шляхи.
 
Усі новоутворення носової порожнини поділяються на злоякісні та доброякісні. 
Для доброякісних пухлин характерний повільний розвиток з відсутністю метастаз. Найпоширенішими є наступні види пухлин:
  1. Фіброма: пухлина має горбистий вигляд та забарвлена у сірий колір, локалізується на широкій основі порожнини носа.
  2. Перехідно-клітинна папілома: нагадує поліп та має повільний ріст.
  3. Остеома: являє собою гладку кістляву пухлину яка покрита слизовою оболонкою.
  4. Ангіома: оскільки пухлина формується з судин та волокнистої тканини дуже часто основним її проявом є носові кровотечі.
  5. Хондрома: пухлина носової перегородки, що утворюється з хрящової тканини. Має повільний ріст, однак може розповсюджуватися на сусідні тканини.
Злоякісні пухлини у більшості випадків представлені у вигляді саркоми або мають епітеліальне походження - плоскоклітинний рак. Мають чотири стадії розвитку. Для раку носової порожнини характерно стрімке розповсюдження, наявність метастаз та високі ризики рецидиву після попереднього видалення. 

Причини

  1. Віковий фактор (у групу ризику входять люди 40-60 років).
  2. Наявність хронічних запальних процесів (наприклад, синусит).
  3. Шкідливі звички (куріння).
  4. Незадовільні умови робити, при яких відбувається постійний контакт з канцерогенами або виробничим пилом.

Симптоми

  1. Утруднене дихання.
  2. Втрата нюху (частково або повністю).
  3. Головний біль.
  4. Назальні виділення. 
При розвитку злоякісного процесу з наступним розповсюдженням у хворого виникають скарги на носові кровотечі або виділення гнійного характеру, сльозотеча та набряк очей, зубний біль з наступною деформацією твердого піднебіння. Надалі виникають й шкірні зміни.

Діагностика та лікування

Оскільки патологія має досить прихований перебіг, діагностування на жаль відбувається при зверненні пацієнта на 3-4 стадіях хвороби. Відповідно обстеження включає проведення збору анамнезу та аналізу клінічних проявів, призначення інструментальних та лабораторних методів дослідження: 
  1. КТ та МРТ.
  2. Рентгенографія.
  3. Біопсія.
Лікування залежатиме від стадії розповсюдження онкологічного процесу та його локалізації. Найчастіше призначають комбіноване лікування яке включає проведення хіміотерапії, променевої терапії з наступним оперативним втручання. Об'єм оперативного втручання також залежатиме від супутніх факторів, тобто якщо пухлина невеликого розміру відбувається її висічення в межах здорових тканин, а при останніх стадіях захворювання можливе, як видалення носової перегородки, так і всього носа. 
 
Після проведення успішного лікування наступним етапом буде операційне втручання з метою відновлення зовнішнього носа. 
 
З метою запобігання формування пухлини важливо виключити фактори, які здатні спровокувати патологію та не забувати проходити профілактичні огляди. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм