Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пошкодження барабанної перетинки: як не допустити ускладнення?

Пошкодження барабанної перетинки: як не допустити ускладнення?Поява больових відчуттів у вусі, повинна викликати занепокоєння, оскільки дуже часто їм передує травматичні ураження барабанної перетинки, які були просто проігноровані. Тому розберемо детальніше, які саме симптоми вказуватимуть на ураження барабанної перетинки та до яких наслідків це може призвести.
Барабанна перетинка - це структура у вигляді мембрани, яка ділить середнє та внутрішнє вухо. Функція мембрани полягає у передаванні звукових коливань у внутрішнє вухо та виконування ролі бар'єру, який не пропускає у внутрішнє вухо сторонні тіла. Відповідно в нормі вона є непроникною й окрім запобігання потрапляння сторонніх тіл у внутрішнє вухо, вона запобігає випусканню патологічних виділень з нього. Тому інколи з цією метою (звільнення внутрішнього вуха від патологічного вмісту) проводять розтин мембрани. 
 
Стан при якому відбувається порушення анатомічної цілісності барабанної перетинки називається - перфорація барабанної перетинки. Тобто відбувається розрив тканини та як наслідок мембрана не може виконувати свою функцію. 
За місцем локалізації пошкодження можливий центральний розвиток або крайовий, а причина може мати травматичний або запальний характер.
Відповідно ступінь розриву барабанної перетинки може бути повним або частковим. 
 
Зазначимо, що розвиток перфорації з краю є більш небезпечним станом внаслідок високих ризиків проростання епідермісу зовнішнього слухового ходу в барабанну порожнину. Надалі цей епідерміс може спричиняти руйнування структур середнього вуха, порушення слуху та патологічні виділення.
Наявність перфорації в барабанній перетинці є місцем проникненням інфекційних агентів!

Причини перфорації барабанної перетинки

  1. Механічне пошкодження: чищення вух ватною паличкою або іншими не належними предметами.
  2. Захворювання ЛОР-органів: гнійний отит.
  3. Травми акустичного характеру: знаходження поблизу гучних джерел звуків.
Також перфорація барабанної перетинки може спричинитися якщо людина знаходиться поруч, коли лунають вибухи, постріли.

Симптоми

На момент виникнення розриву людина відчуває сильні больові відчуття, у тому випадку якщо ураження мембрани відбувається внаслідок гнійних процесів - біль не такий інтенсивний.
Також додатково виникають скарги на зниження слуху, шум у вухах, запаморочення та поява патологічних виділень зі слухового проходу (кров, слиз або гній).

Діагностика та лікування

Основним методом діагностики перфорації барабанної перетинки є проведення отоскопії, яка дає можливість оглянути розрив. Додатково береться мазок на мікрофлору, якщо присутній гнійний процес. Також важливим етапом є визначення рівня зниження слуху (аудіометрія, проби камертоном).
 
Методи лікування варіюються в залежності від причини. Основну увагу необхідно звернути на те, що самостійне лікування є протипоказаним!
У тому випадку, якщо причиною є запальний процес - призначають антибактеріальну терапію, інколи це можуть бути спеціальні краплі для пришвидшення загоєння. У деяких випадках не виключається проведення оперативного втручання.
 
З метою запобігання патологій вух, рекомендується дотримуватися наступних правил:
  1. Дотримання гігієни вух, однак не варто використовувати для цього гострі та металічні предмети, оптимальним варіантом є застосування ватних паличок з обмежувачем, які очищують виключно початок слухового проходу.
  2. Проходження профілактичних оглядів у лікаря та вчасне лікування виниклих патологій.
  3. Контролювання впливу різких та гучних звуків. 
  4. Уникання травм.
Пам'ятайте, що навіть випадковий удар може призвести до пошкодження мембрани, це навіть може бути просте чищення вух вушною паличкою. Тому при появі дискомфортних відчуттів найкращим варіантом буде звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм