Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які патологічні стани можуть спричинити втрату нюху?

Які патологічні стани можуть спричинити втрату нюху?Втрата нюху є одним із яскравих перших симптомів, який може вказувати на перебіг COVID-19. Однак не варто виключати й інші патологічні стани. Які саме? Далі з'ясуємо.
Аносмія - це патологічний стан, який характеризується повною або частковою втратою нюху. Даний стан може бути, як окремою патологією, так і виникати на фоні іншого захворювання. 

Причини

  1. Віковий фактор: фізіологічний процес старіння майже у 60% випадків викликає погіршення нюху.
  2. Захворювання ЛОР-органів: риніт гострого або хронічного характеру, ГРВІ, поліпи в носі.
  3. Приймання певних медикаментозних препаратів (наприклад, аміноглікозидів).
  4. Порушення ендокринної системи: цукровий діабет, гіпотиреоз.
  5. Онкологічний процес: новоутворення в мозку, носі та носових пазухах.
  6. Шкідливі звички: куріння - тютюновий дим, подразнює слизову оболонку носа.
  7. Хвороба Паркінсона.
  8. Хвороба Альцгеймера.
  9. Неврологічні проблеми: параліч лицьового нерва.
  10. Травматичні ураження: деформація кісток носа, викривлення носової перегородки.
Зазначимо, що патологія може мати, як вроджений, так і набутий характер. 

Діагностика та лікування

В першу чергу лікар збирає анамнез та детально вивчає клінічні прояви виниклого стану, важливо знати чи не було раніше перенесених оперативних утручань чи респіраторних захворювань, травм. З метою з'ясування причини проводяться наступні методи діагностики:
  1. Отоскопія.
  2. Риноскопія.
  3. Огляд ротоглотки та непряма ларингоскопія.
  4. Проби на виявлення порогів сприймання запахів.
Додатково може призначатися рентгенографія, УЗД, МРТ та КТ. 
 
Наступне лікування залежатиме від діагностованої причини аносмії.
Так при аномалії будові носа та носових пазух проводиться оперативне втручання, однак існують суперечності, оскільки при даних станах операції повинні проводитися в ранньому віці, але лікарі проти втручань до зупинки росту людини. Відповідно повністю відновити нюх не завжди вдається.
Протизапальні назальні каплі застосовуються при тимчасовій появі аносмії, яка зазвичай проявляється при респіраторних інфекціях. 

Втрата нюху та COVID-19

Аносмія або втрата нюху належить до найбільш поширених та ранніх симптомів перебігу коронавірусної інфекції. Однак механізм появи даного симптому до кінця не вивчений, хоча він був виявлений ще на початку пандемії.
За останніми дослідженнями COVID-19 атакує клітини, що підтримують нюхові сенсорні нейрони. Тобто вірус впливає на відчуття запахів не через пряме ураження нейронів, а лише на функціонування клітин підтримки. Це дає змогу при проходженні інфекції, нюховим нейронам не відновлюватися чи заново відбудовуватися. 
Відмінною рисою аносмії при COVID-19 є те, що вона виникає раптово та може не супроводжуватися нежитю, закладеністю носа. 
Лікарі заявляють, що ніякого специфічного лікування даний стан не потребує, оскільки відчуття нюху самостійно відновлюється упродовж декількох днів або двох тижнів. Коли аносмія продовжується більш ніж 14 днів, можливе призначення лікарем назальних кортикостероїдів. Також рекомендується тренувати нюх, за допомогою періодичного нюхання різних ефірних олій, щоб спонукати сенсорну реакцію.
 
Аносмія впливає майже на всі сфери життя, як особисте, так і банальні побутові та гігієнічні справи. Як раніше зазначалося провокуючих факторів є безліч, від тих які легко усуваються та до тих які потребують довготривалого лікування. Тому при виникненні даного симптому не варто зволікати з відвідування лікаря, особливо якщо він присутній більш ніж два тижні.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм