Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вушна гематома: причини та методи лікування

Вушна гематома: причини та методи лікуванняПри виникненні дефекту вушної раковини, це одразу ж впадає в очі сторонньому спостерігачеві. Однак у тому випадку, якщо дефект був спричинений травмою, це не тільки викликає естетичний дискомфорт, а є загрозливим станом для людини. Чому? Далі з'ясуємо.    
Вушна гематома, отогематома або “вухо борця” - це стан, при якому відбувається деформація вушної раковини, що зазвичай спричиняється тупою травмою. Між жорстким хрящем та шкірним покривом накопичується кров, як наслідок виникає набряк та болючість. Найчастіше з отогематомою стикаються спортсмени, які займаються контактними видами спорту, наприклад борці. 
 
Лікування є дуже важливим, адже при його відсутності відбуваються незворотні дії: вухо деформується з високим ризиком потрапляння інфекції. Коли вушна раковина деформується вона набуває вигляд суцвіття цвітної капусти, такий стан має назву “вухо борця”.
 
Перші згадки про дане порушення відносять ще до часів Стародавньої Греції. Також неодноразово описувалися випадки у 19 ст. у Гонконзі, коли курці опіуму мали тривалий сон на дерев'яних подушках.

Причини

В основі патогенезу лежить постравматичне виникнення субперихондральної гематоми з порушенням кровопостачання хряща. Як наслідок розвивається асептичний некроз та фіброз. 
Не є виключенням, коли тиск на вухо, окрім травм, спричиняється проколом вушного хряща (наприклад, пірсингом) або ж прийманням препаратів, що розріджують кров. 

Симптоми

При розвитку гематоми спостерігається виникнення набряку, больових відчуттів, зміна кольору вушної раковини (багряно-фіолетовий).  

Діагностика та лікування

При утворенні отогематоми діагностика полягає у проведенні візуального огляду та пальпації.
У тому випадку, якщо патологія виникла раптово, додатково призначають лабораторні аналізи крові, з метою діагностування порушення згортання крові. Також інколи проводять пункцію з подальшим аналізом вмісту гематоми.
 
Лікування полягає в негайному усунення гематоми за допомогою дренування, накладанням тиснучої пов'язки (з метою запобігання набряку) та при необхідності антибактеріальної терапії.  Рекомендації полягають у дотриманні спокою та щоденного нагляду.
 
Головне при виникненні травми з наступним розвитком набряку та гематоми не займатися самостійним лікуванням, а одразу ж звернутися до лікаря. Єдиним чим постраждалий може собі допомогти це прикласти лід до ушкодженого вуха, всі інші маніпуляції проводить лікар.   
 
З метою запобігання гематоми вушної раковини необхідно захищатися від травм, при займанні спортом - використовувати спеціальні захисні шоломи. Щодо профілактики розвитку спонтанних крововиливів, необхідно слідкувати за показниками згортання крові та при необхідності проводити коригування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм