Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хропіння: у чому проявляється його небезпека?

Хропіння: у чому проявляється його небезпека?Хропіння являється поширеним явищем. У когось воно виникає на фоні певного захворювання, а у когось має тимчасовий характер. Особливо увагу необхідно звернути на стан, коли хропіння виникає кожну ніч. Адже патологія згодом починає переростати у затримки дихання уві сні. До легень на певний час не поступає повітря, рівень кисню в крові знижується, а в тканинах та органах розвивається кисневе голодування. Детальніше про небезпеку хропіння розберемо далі.
Хропіння – це стан при якому повітря яке ми вдихаємо, потрапляє до нашого організму з певними труднощами. Лікарі відносять хропіння до синдрому обструктивного апное, який може спровокувати зупинку дихання (короткочасну). Подібне порушення має ряд негативних наслідків, тому це являється реальною проблемою яка потребує вирішення. Дуже важливо вчасно звернутися до лікаря та зрозуміти причину виникнення хропіння.

Причини

До тимчасових проявів хропіння належить вживання алкоголю у досить великій кількості, адже це призводить до більшого розслаблення м’язів уві сні. Відповідно якщо причина у цьому, нічого критичного не має, головне обмежити кількість вживання спиртних напоїв. Це також стосується і куріння перед сном. 
 
Більш серйозні проблеми, які спричиняють виникнення хропіння на постійній основі можна розприділити на три групи:
  • Перша група – анатомічні особливості носової порожнини: хропіння може виникати внаслідок викривленої носової перегородки, збільшених носових раковин та навислого піднебіння. Проблема усуватиметься за допомогою хірургічного методу лікування.
  • Друга група – неврологічні патології: дана група порушень потребує детального обстеження, адже причина може бути як у розвитку складних неврологічних захворювань, так і в формуванні пухлиноподібного утворення. 
  • Третя група – фактори, різної етіології: у дану групу можуть віднести похилий вік, ожиріння, коли жир в області живота спричиняє тиск. 
У дитячому віці хропіння може виникати на фоні збільшених аденоїдів, що буде також супроводжуватися гучним нічним диханням. У тому випадку якщо хропіння виникло раптово або дихання порушується тільки в одній половині носа – мова може йти про наявність чужорідного тіла в порожнині. Необхідно терміново звернутися до лікаря, адже стан дитини може погіршитися, чужорідне тіло може травмувати слизову оболонку з наступним розвитком кровотечі, або просунутися далі по дихальних шляхах. 

Негативні наслідки 

Небезпека хропіння полягає у спонтанній зупинці дихання (апное), що як наслідок призводить до дефіцитного постачання кисню до мозку. Коли такий стан має короткочасну дію, всього мілісекунди, не має критичного впливу на організм. А ось настання апное на кілька секунд й більше, спричиняє собою ряд негативних наслідків:
  • порушення якості та самого режиму сну;
  • денна сонливість;
  • зниження концентрації уваги;
  • постійне стомлення;
  • зниження статевої функції;
  • підвищений ризик розвитку захворювань бронхів та легень;
  • метаболічні порушення, що провокують збільшення маси тіла;
  • розвиток гіпертонії;
  • прискорений розвиток раку. внаслідок гіпоксії.
До діагностики порушень сну та хропіння належить проведення полісомнографії – фіксування роботи серця та руху повітря через дихальні шляхи за допомогою аудіо- та відеоспостереження.

Методи усунення

Виділити окремий варіант лікування хропіння неможливо, адже в першу чергу необхідно усунути причину його виникнення, та ефективнішим буде застосування комплексної терапії.
  • Народні методи лікування
Зазвичай проводяться як тимчасові та додаткові методи. З обов’язковим попереднім проведенням консультації лікаря. 
  1. Зменшення маси тіла, при наявності ожиріння.
  2. Сон на високій подушці.
  3. Відмова від шкідливих звичок.
  4. Проведення лікування запальних процесів у носовій порожнині (при їх наявності).
  5. Проведення спеціальної гімнастики яка допомагає зменшити прояв хропіння.
  • Консервативні методи лікування
У тому випадку якщо хропіння має хронічний характер, зазвичай використовують СИПАП-терапію, яка полягає у застосуванні під час сну кисневої маски. 
Також можливе застосування спеціальних імплантів для піднебіння та кап, які дають можливість покращити еластичність тканин.
  • Хірургічний метод лікування
Оперативне втручання проводиться у разі виявлення під час обстеження основної причини хропіння у вигляді пухлин, поліпів або аденоїдів. Також проводиться з метою усунення хропіння проведення операції по вкороченню піднебінного язичка, та при більш запущених випадках й мигдаликів. Що дає можливість розширити ротоглотку та збільшити безперешкодний доступ  повітря.
При виникненні хропіння не відкладайте проблему на потім, зверніться до спеціаліста для вчасної діагностики та розв’язання проблеми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм