Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Викривлення носової перетинки: що заважає дихати вільно?

Викривлення носової перетинки: що заважає дихати вільно?Викривлення носової перетинки – це розповсюджена аномалія розвитку носової порожнини, що проявляється деформацією стінки, яка розмежовує правий та лівий носовий хід. Згідно зі статистичними даними, ця патологія присутня у понад 40% дітей, переважно – хлопчиків. 
Власне носова перетинка складається з двох частин – кісткової та хрящової. Це обумовлює справжнє різноманіття різних варіантів захворювання, серед яких найбільш частим є комбінована деформація по типу гребня – невеликий надлишок хрящової тканини, що перекриває просвіт носового ходу. Дещо рідше зустрічаються ізольовані викривлення хрящового (С-подібне, S-подібне, «шип») та кісткового (кутове, дугоподібне) відділів перетинки.

Чому виникає викривлення носової перетинки?

Серед причин розвитку захворювання можна виділити як вроджені фактори, так і набуті зміни. Детальніше розглянемо основні механізми формування цієї аномалії:
  • Невідповідність розмірів носової перетинки та навколишніх кісткових структур. Близько 30% від всіх випадків виникає внаслідок пришвидшеного або сповільненого росту частин перетинки носа стосовно кісток носової ділянки. Як правило, подібні зміни починають формуватися вже у віці 3-6 місяців.
  • Травми носа. Найбільш розповсюджена причина викривлення носової перетинки – прямі ушкодження, тобто вивихи або переломи носа. Важливо зазначити, що травми найбільш важливу роль відіграюсь саме у дитячому віці, бо окрім безпосередньо механічного впливу, вони також призводять до зміщення зон росту. Останні відповідають за розростання носової перетинки з віком.
  • Інші захворювання. Іноді викривлення носової перетинки є наслідком або компенсаторним механізмом при інших патологіях. Це можуть бути пухлини, поліпи носової порожнини, вади розвитку бічних кісток носа, схильність до локального набряку слизової оболонки («закладеності» носа), тощо.
  • Вроджені вади. Досить рідко деформація носової перетинки пов’язана з вродженими вадами розвитку носової та ротової порожнини, наприклад – незрощенням твердого і м’якого піднебіння, (так звана «вовча паща»). 

Як проявляється викривлення носової перетинки?

Серед найбільш характерних симптомів захворювання можна виділити:
  • Порушення носового дихання. При викривленні носової перетинки часто нормальне дихання можливе тільки через одну половину носа, через те, що протилежна значно звужується і деформується, що перешкоджає нормальному проходженню повітря.
  • Зовнішня деформація носа. Оскільки носова перетинка є своєрідним «каркасом» для носа, значні зміни її форми супроводжується помітними ззовні деформаціями, наприклад – відхилення спинки носа вбік. 
  • Аносмія, втрата нюху. Приблизно у кожної четвертої людини зі викривленням перетинки носа відмічається значне зниження здатності сприймати запахи або повна втрата цього виду чутливості.
  • Гугнявість та хропіння. При порушенні нормальної форми носових ходів часто відмічається характерна зміна тембру голосу, людина ніби «говорить в ніс». Ці самі зміни призводять до виникнення храпу під час сну. 
  • Схильність до носових кровотеч. При деформації носової перетинки також змінюється нормальне положення кровоносних судин, що проходять в ній. При цьому частина з них  розтягується, що обумовлює схильність до ламкості та кровотеч. 
  • Зниження суху. В нормальних умовах барабанна порожнина середнього вуха, яка містить слухові кісточки, сполучається с носоглоткою, що дозволяє їй вирівнювати внутрішній тиск та підтримувати нормальний слух. Іноді викривлена носова перетинка перешкоджає цьому процесу, що призводить до формування кондуктивної приглухуватості.
Також, окрім типових симптомів, при викривленні носової перетинки відмічається ряд неспецифічних ознак, які обумовлені хронічною кисневою недостатністю організмі (гіпоксією). До них відносяться: головний біль, підвищена втомлюваність, схильність до запальних захворювань носа та його додаткових пазух (риніти, гайморити, фронтити) ротової порожнини (тонзиліти) та вух (отити). В дитячому віці виражене викривлення носової перетинки може призводити до затримки у психічному та фізичному розвитку. 

Які існують можливості лікування? 

Єдиним ефективним методом лікування викривлення носової перетинки є оперативне втручання – септопластика. Однак її проведення рекомендується тільки при значній деформації та виражених клінічних проявах захворювання. Протипоказаннями є порушення згортання крові (схильність до кровотеч, наприклад – гемофілія), наявність супутніх гострих інфекційних захворювань, психічні захворювання, цукровий діабет, що не піддається медикаментозній корекції та інші важкі соматичні патології.
 
Перед виконанням операції обов’язково проводиться ряд діагностичних процедур з метою виключення супутніх запальних захворювань та визначення об’єму хірургічного втручання. Окрім рутинних лабораторних тестів та огляду лікаря, ключове значення мають ендоскопічне дослідження (огляд внутрішньоносових структур та носоглотки за допомогою гнучкого ендоскопа) та рентгенографія або комп’ютерна томографія носа та додаткових пазух. За необхідності останній метод може доповнюватись 3D-реконструкцією. 
 
В дитячому віці та для вразливих людей бажаним методом знеболення є наркоз, в той час, як дорослим операція, в більшості випадків, проводиться з використанням місцевої анестезії в поєднаннімедикаментозною підтримкою (нейролептаналгезією). 
Безпосередньо септопластика виконується з максимальним збереженням тканини носової перетинки, однак у важких випадках можливе використання протезів або власної хрящової тканини пацієнта, взятої з вушної раковини. Відновлення після лікування може займати від 3 до 10 днів.  
 
Відразу після операції в носові ходи можуть вставлятись спеціальні тампони на термін близько 1 доби. Також, з метою покращення процесі загоєння та профілактики запальних ускладнень, пацієнтам призначаються протизапальні та протинабрякові засоби у вигляді таблеток, антисептичні та судинозвужувальні краплі та інші засоби. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм