Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак горла: як вчасно розпізнати злоякісний процес?

Рак горла: як вчасно розпізнати злоякісний процес? Ризикам розвитку раку горла найчастіше піддаються особи які мають тривалий контакт з різними типами канцерогенів, насамперед сигаретного диму та азбесту.

Рак горла – це патологічний процес злоякісного характеру, що супроводжується розростанням аномальних клітин. Ці клітини об’єднуються в утворення  які і являють собою злоякісні пухлини. 
 
Сьогодні під терміном «рак горла» спеціалісти відзначають саме рак конкретної області, де виникло ураження. Наприклад, рак трахеї чи гортані. Тобто це загальний термін для раку, який вражає одну або кілька частин горла. Найбільш частим місцем ураження є рак гортані та ротоглотки. Рак гортані - це рак голосової коробки. Він частіше вражає чоловіків, ніж жінок. Рак ротоглотки супроводжується ураженням частини горла, яка знаходиться прямо за ротом. 
 
А от поширеним типом раку горла є плоскоклітинний рак. Він вражає плоскі клітини, що вистилають горло. 

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в горлі. 
  2. Зміна голосу, поява захриплості.
  3. Порушення ковтання (дисфагія) та відчуття «кома» в горлі.
  4. Втрата ваги.
  5. Тривалий кашель з можливим виділенням домішок крові.
  6. Збільшення лімфатичних вузлів на шиї. 
Одразу відмітимо, що наявність цих симптомів не означає, що у людини рак горла. Часто ці симптоми є ознаками інших менш серйозних захворювань. Однак звернення до лікаря для наступного обстеження є необхідним!

Основні причини

Спеціалісти відзначають загальні фактори, які можуть підвищити ризики розвитку раку горла. 

До прикладу:
  • ожиріння;
  • зловживання алкоголем;
  • куріння;
  • дефіцит харчування;
  • вірус папіломи людини;
  • вплив азбесту.
За статистичними даним більшість випадків захворювання виникає в осіб вікової категорії 50+, переважно чоловіків.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та аналізу клінічної картини (наявність кашлю на постійній основі, хрипи, біль в горлі). Додатково для підтвердження патології лікар призначить проведення ларингоскопії, біопсії (ендоскопічно), а також ряду візуалізаційних тестів, серед яких КТ та МРТ, УЗД, рентгенографія. 
 
Тактика лікування обиратиметься від стадії розвитку захворювання та поширення пухлини, а також її розмірів. Відмітимо, що визначення стадії раку досить складний процес. 
Загалом принципи лікування базуватимуться на проведенні оперативного втручання, хімієтерапії, радіотерапії. 

При досяганні пухлиною невеликих розмірів, можливе її хірургічне видалення зі збереженням гортані та здатності говорити. Знову ж таки об’єм видалених тканин у кожному випадку буде індивідуальним. Так можливе видалення частково або повністю голосових зв’язок, голосової коробки, так і частини горла. 

Якщо рак горла поширюється на шию, лікар може видалити деякі з лімфатичних вузлів.

Після видалення пухлини рекомендована променева терапія.

Якщо пухлина досягла великих розмірів та метастазувала, тобто поширилася на лімфатичні вузли та інші тканини додатково рекомендовано проходження окрім опромінення, ще й хімієтерапії.

Надалі пацієнтові знадобиться проходження терапії у фізіотерапевта та логопеда з метою відновлення здатності говорити, усунути утруднене ковтання.

Прогноз для пацієнта з раком горла залежатиме від різних факторів. 

Щодо методів запобігання, то не завжди можливо це досягти. Однак зменшити ризик онкології можливо дотримуючись здорового способу життя, відмовившись від куріння та алкоголю, контролюючи масу тіла, ведучи активний спосіб життя та правильно харчуючись.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм