Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми раку яєчників

Основні симптоми раку яєчниківНа жаль рак яєчників все ще є поширеним патологічним станом серед жінок. Він виникає тоді, коли аномальні клітини в яєчнику починають безконтрольно розмножуватися, утворюючи пухлину.

Існують ризики поширення новоутворення за межі органу, що діагностують як метастатичний рак яєчників.
 
Враховуючи, що початковий етап патології має малосимптомний або безсимптомний перебіг важливо на регулярній основі проходити профілактичні огляди у лікаря гінеколога.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище на початковому етапі розвитку захворювання, рак яєчників може не викликати скарг, відповідно жінка може його легко пропустити. 
 
Якщо ж ознаки захворювання і виникають, то вони турбуватимуть жінку протягом тривалого часу у вигляді частих позивів до сечовипускання, больових відчуттів та тиску у животі.
 
Якщо рак яєчників прогресує це супроводжуватиметься наступними станами:
  • швидка стомлюваність;
  • швидке насичення їдою;
  • больові відчуття під час статевого акту;
  • розлад травлення (наприклад, закреп);
  • порушення менструального циклу, що насамперед проявлятиметься кров’янистими виділеннями між менструаціями;
  • порушення апетиту;
  • втрата ваги.
Відмітимо, що симптоми набуватимуть тяжчого перебігу у міру зростання пухлини. Також попри те, що клінічна картина мало чим відрізняється від віку виникнення (до чи після менопаузи), різниця все-таки є і це кровотеча. Так з настанням менопаузи місячні відсутні, тому поява кров’янистих виділень може вказувати на розвиток патологічного процесу. 

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме може спричинити рак яєчників. Однак спеціалісти пов’язують даний стан з рядом провокуючих факторів, до яких відносять:
  • спадковий фактор;
  • генетичні аномалії;
  • наявність в анамнезі раку матки чи молочної залози;
  • ожиріння;
  • відсутність вагітності в анамнезі;
  • проходження гормональної замісної терапії;
  • ендометріоз (тканина, схожа на ту, що вистилає внутрішню частину матки, росте поза маткою).
Також за статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на жінок похилого віку, 60 +.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед відмітимо, що не існує спеціального скринінгу раку яєчників. Однак візит до лікаря при появі будь-яких дискомфортних симптомів та профілактичні огляди дадуть можливість виявити патологію на ранніх стадіях. Щодо діагностичних тестів з метою діагностування онкології, то лікар призначить обстеження органів малого таза, що включатимуть: фізикальний огляд, УЗД, КТ, а також біопсію.
Додатково з метою визначення ракового антигену проводяться лабораторні дослідження крові.
 
Тактика лікування залежатиме від стадії поширення патологічного процесу. Переважно це комбінація методів, що включатимуть хімієтерапію, гормональну терапію або таргетну терапію та оперативне втручання з видалення пухлини. Відмітимо, що операція є основним методом лікування раку яєчників, а її методика залежатиме від розповсюдження злоякісного процесу. Переважно проводиться видалення пухлини, рідше повне видалення матки з можливим видаленням яєчників і маткових труб, прилеглих лімфатичних вузлів та інших тканин малого таза.
 
Якщо жінка репродуктивного віку та планує у майбутньому завагітніти у деяких випадках лікар видаляє лише один яєчник, а зберігає здоровий. Зазвичай це можливо лише на ранній стадії раку яєчників.
Важливо розуміти, що кожен випадок раку унікальний, але його стадія є найважливішим показником перспективи.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм