Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тератома: як вчасно розпізнати ранні прояви новоутворення?

Тератома: як вчасно розпізнати ранні прояви новоутворення?Розрізняють просто безліч типів пухлин, як злоякісного, так і доброякісного характеру. Більшість з них має безсимптомний перебіг на початковому етапі, що тільки ускладнює процес раннього звернення до лікаря.

Тому вкотре наголошуємо на необхідності профілактичних оглядів. А наразі розберемо детальніше про перебіг такого новоутворення, як тератома. Які причини її появи та характерні ознаки?
 
Тератома являє собою пухлину, що заповнена тканинами та навіть органами, в тому числі її вміст може мати волосся, зуби й кістки. Це тип пухлини зародкових клітин, тобто яка починається у репродуктивних клітинах, таких як яйцеклітини та сперма. Відмітимо, що статеві клітини є єдиними клітинами тіла, які можуть перетворюватися на багато інших типів клітин.
 
Найпоширенішою локалізацією патологічного процесу є куприк, яєчники та яєчка.
 
Попри те, що даний тип пухлин має переважно доброякісний характер, вони потребують оперативного видалення.
 
В залежності від структури розрізняють зрілі та незрілі тератоми. Так якщо зрілі тератоми зазвичай доброякісні та можуть відрости після проведеного хірургічного видалення, то незрілі частіше переростають у злоякісну пухлину. Відмітимо, що зрізі тератоми більш нам відомі як дермоїдні кісти та поділяються на кістозні, тверді та змішані.

Характерні ознаки

На початковому етапі новоутворення може не мати жодних проявів. При цьому клінічна картина буде залежати від локалізації патологічного процесу.
 
До загальних ознак порушення можна віднести появу больових відчуттів, набряку та кров’янистих виділень. Лабораторно спостерігається дещо підвищений рівень гормону бета-хоріонічного гонадотропіну людини та рівню онкомаркера АФП.
 
При розташуванні пухлини в ділянки куприка (куприкова тератома) у хворого можуть виникати скарги на набряк в ділянці лобка, біль у животі, закреп, слабкість у нижніх кінцівках. Переважно розвивається у дітей.
 
Тератома яєчника характеризується сильним болем у животі. Також внаслідок свого росту відбувається вплив на яєчник з можливим його наступним перекручуванням. Відповідно при пухлині яєчка також в зоні ураження спостерігатиметься помітне утворення та набряк.

Основні причини

В основі розвитку тератоми покладено порушення процесу в клітинах під час росту організму. Так вони виникають у зародкових клітинах тіла, які утворюються на дуже ранніх стадіях розвитку плоду.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу залежатиме від розташування пухлини. Загалом доцільним буде проведення збору анамнезу, аналізу клінічної картини та ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові та сечі, УЗД, рентгенографія, КТ та МРТ. Додатково можливе проведення біопсії. 
 
Тактика лікування обиратиметься аналогічно, тобто в залежності від розташування тератоми. Якщо тератома виявлена у внутрішньоутробному періоді, лікар буде ретельно стежити за вагітністю.
Тератоми, які виявляються при народженні або пізніше, видаляються хірургічним шляхом. 
Додатково можливе проведення хімієтерапії, променевої терапії, якщо тератома є злоякісною.
 
Головне в успішності лікування патології це своєчасне звернення до лікаря з наступним обиранням найбільш відповідного варіанту терапії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм