Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Доброякісні пухлини: основні симптоми та методи лікування

Доброякісні пухлини: основні симптоми та методи лікуванняВ першу чергу зауважимо, що поява будь-яких новоутворень на тілі потребує консультації у лікаря. При цьому не варто панікувати, адже не всі пухлини є злоякісними, однак визначити це може тільки висококваліфікований спеціаліст. Наразі розберемо саме особливості перебігу новоутворень доброякісного характеру.

Пухлини являють собою аномальні новоутворення в організмі. Механізм їх розвитку полягає в неконтрольованому рості клітин. Тобто якщо в нормі старі клітини відмирають, а з’являються нові, то у випадку формування пухлини клітини розмножуються занадто швидко і не гинуть. Це своєю чергою сприяє накопиченню маси, що і являє собою пухлину. 
 
Звісно, що доброякісна пухлина не є раковою. Основною відмінністю від злоякісного процесу є чіткі межі та рідкісні випадки рецидиву. Також і досить мало зустрічається випадків коли пухлина доброякісного характеру поширюється на інші частини тіла.
 
При цьому певні типи пухлин, наприклад поліпи товстої кишки, можуть стати злоякісними. Тому існують показання до їх видалення. Це ж стосується і славнозвісних родимок на нашому тілі.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною утворення доброякісної пухлини. Однак спеціалісти відзначають про можливий вплив спадкового фактора.
 
Також тригерами захворювання можуть виступати запальні та інфекційні процеси, стрес, травми, дотримання дієти.

Характерні ознаки

Не є виключенням коли пухлина не викликає жодних скарг, до моменту її росту з наступним тиском на сусідні структури тіла. У цьому випадку виникатимуть наступні скарги в залежності від локалізації патологічного процесу:
  • больові відчуття та дискомфорт;
  • при розташуванні на шкірі спостерігається підняття у вигляді шишки, зміна забарвлення, утворення м’яке або тверде на дотик, а також гладке або шорстке;
  • кровотеча (наприклад, при міомі матки);
  • відсутність апетиту при розташуванні пухлини в кишківнику;
  • головний біль, судоми або проблеми із зором (наприклад, при пухлині мозку).

Типи доброякісних пухлин

  1. Аденоми: новоутворення, що формуються в залозистих клітинах епітеліальної тканини. Попри високі показники доброякісної природи пухлини, деякі види аденоми можуть перетворюватися на аденокарциноми. Представником аденоми є до прикладу поліпи в товстій кишці.
  2. Міома: доброякісні пухлини ростуть із гладкої мускулатури, переважно в матці жінки.
  3. Фіброми: пухлини, що розвиваються з сухожиль та фасцій м’яких тканин та супроводжуються ураженням сполучної тканини. Пухлина може рости на гомілках та склепіннях стопи, очах.
  4. Десмоїдні пухлини: вони формуються із клітин фібробластів, які є частиною сполучної тканини. Типовою локалізацією патологічного процесу є верхні або нижні кінцівки, живіт. Попри свою доброякісну природу розвитку, даний тип новоутворення може вражати сусідні тканини. А після їх видалення зберігаються ризики рецидивів. 
  5. Остеохондроми: найпоширеніший тип доброякісних пухлин кісток. Вони з’являються у вигляді безболісної шишки або горбків поблизу суглобів коліна або плеча.
  6. Гемангіоми: в основі розвитку гемангіом покладено аномальний ріст кровоносних судин. Є досить поширеним станом серед дітей, що з часом зменшуються. Показаннями до оперативного видалення даного типу пухлини може бути естетичний дискомфорт, вплив на якість життя та здоров’я, внаслідок локалізації на органах дихання, зору, м’язах або кістках.
  7. Ліпома: являє собою пухлину м’яких тканин, що складається з жирової маси. Вона може досягати різних розмірів, тобто має тенденцію до росту. Показаннями до видалення ліпоми є поява больових відчуттів та стрімкий ріст пухлини. 

Діагностика та тактика лікування

Ретельного огляду потребують будь-які новоутворення. Лікар розпочне діагностику з фізикального огляду з наступними візуалізаційними тестами. Так в залежності від розташування можливе проведення МРТ та КТ, мамографії, УЗД, рентгенографії.Біопсія пухлини може допомогти виключити рак та за необхідності визначити найбільш відповідний курс лікування.
 
Доброякісні пухлини зазвичай не викликають серйозних ускладнень для здоров'я. 
 
Однак лікар може рекомендувати операцію з її видалення у випадку тиску на іншу структуру тіла або появі симптомів. Деякі також вирішують видаляти доброякісні пухлини з косметичних міркувань (наприклад, новоутворень на шкірі).

Враховуючи, що не існує точних причин появи патології, не і снує і 100% методів запобігання новоутворення. Тому головне вчасно звернутися за консультацією до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм