Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак щитоподібної залози: як вчасно розпізнати злоякісний процес?

Рак щитоподібної залози: як вчасно розпізнати злоякісний процес?Така невелика залоза у вигляді метелика виконує ряд важливих функцій в організмі, насамперед це продукування гормонів. Однак щитоподібна залоза може зазнавати ураження, і онкологія не є виключенням. Як вчасно розпізнати симптоми злоякісного процесу, з’ясуємо далі.

Рак щитоподібної залози – це патологічний стан, що характеризується розвитком злоякісного процесу в залозі внаслідок неконтрольованого росту клітин у ній. Так аномальні клітини витісняють нормальні з можливим поширенням на інші частини тіла.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на жінок.
Механізм розвитку раку щитоподібної залози полягає у зміні ДНК її клітин, тобто мутації. Внаслідок цього виникає швидкий ріст клітин та їх розмноження. Ті клітини, що накопичуються, утворюють масу, яка називається пухлиною. Новоутворення може розростатися, вражати оточуючі тканини та метастазувати.

Характерні ознаки

  1. Набряк шийних лімфатичних вузлів.
  2. Відчуття грудки у горлі, яка згодом стає візуально помітною.
  3. Больові відчуття у шиї.
  4. Захриплість голосу.
  5. Утруднене ковтання.
  6. Кашель та порушення дихання.
Можна помітити, що вищевказані симптоми нагадують за перебігом інші можливі ураження щитоподібної залози. Тому вчасне звернення до лікаря є просто необхідним, навіть враховуючи повільний розвиток патології.
 
У випадку поширення раку (метастазування) на інші частини тіла у пацієнта додатково виникатиме втрата апетиту та стрімке зниження маси тіла, нудота та блювання, швидка стомлюваність.

Основні причини

Одразу відмітимо, що попри можливі поширені фактори ризики, певні з них можна змінити. Так і наявність декількох тригерів не означає 100% розвитку раку щитоподібної залози. 
Тому давайте детальніше, про можливі причини раку:
  1. Спадковий фактор.
  2. Дієта з низьким вмістом йоду.
  3. Наявність в анамнезі захворювань щитоподібної залози. Наприклад, зоб, тиреоїдит.
  4. Вплив радіації та токсичних речовин.
  5. Ожиріння.

Діагностика та тактика лікування

Наявність раку щитоподібної залози можливо виявити за допомогою фізикального огляду, лабораторного дослідження (біопсія) для встановлення типу раку, дослідження крові з визначенням рівня гормонів та візуалізаційних тестів, що включатимуть УЗД, КТ та МРТ.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від типу раку, його стадії та поширення.

Звісно, що найкращим методом вважається оперативне втручання з видаленням частини або всієї щитоподібної залози. При залученні до патологічного процесу лімфатичних вузлів можливе також їх видалення.

Відповідно такий тип оперативного втручання може вплинути на здатність продукування гормонів, тому лікарем призначатиметься замісна гормональна терапія.

Також можливе проведення радіойодотерапії, променевої терапії або/та хімієтерапії безпосередньо після операції.

Важливо розуміти, що чим раніше діагностовано рак щитоподібної залози, тим кращою буде реакція на лікування з переходом у ремісію.

Також варто враховувати, що у багатьох людей рак щитоподібної залози розвивається без відомої причини, тому запобігти його неможливо. Але при обізнаності у своєму анамнезі та можливих ризиків захворюваності на рак, варто вжити відповідних заходів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм