Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак легень: основні симптоми злоякісного новоутворення

Рак легень: основні симптоми злоякісного новоутворенняЩороку рак легень діагностується у понад 13 тисяч українців. Наразі внаслідок зосередженості на пандемії, появу кашлю, лихоманки можуть списувати на коронавірусну інфекцію, ігноруючи тривожні дзвіночки можливого онкологічного процесу. Тому дуже важлива обізнаність у симптомах та провокуючих факторах захворювання.

Рак легень - це патологічний стан, що характеризується розвитком злоякісного новоутворення з клітин, які вистилають легені та бронхи. Механізм розвитку раку відповідно полягає в неконтрольованому поділу клітин.
 
До найбільш частих діагностованих типів раку належить аденокарцинома, плоскоклітинна карцинома (недрібноклітинний рак легень). Окремо виділяють також нейроендокринну карциному.

Які фактори впливають на розвиток раку?

Попри поширеність раку легень, точні причини виникнення у конкретної людини все ще знаходяться на стадії дослідження, як в принципі й інші види онкології. Однак при цьому відокремлюють фактори, що значно підвищують ризики розвитку раку легень, до них належать:
  • шкідливі звички: куріння, в тому числі й пасивне. При чому ризики підвищуються разом з тривалістю паління та кількості викурених цигарок;
  • спадковий фактор;
  • проживання в місцевості с забрудненим повітрям;
  • контактування з радоном, азбестом;
  • професійна діяльність, що пов'язана з контактуванням з канцерогенами, газами.

Основні прояви захворювання

  1. Кашель з кровохарканням, що тільки посилюється.
  2. Больові відчуття у грудній клітці, що пов'язано з залученням до патологічного процесу плеври або середостіння. Посилюється під час кашлю, сміху, глибокого вдиху тощо.
  3. Голос стає хриплим.
  4. Утруднене дихання.
  5. Зниження маси тіла.
  6. Загальна слабкість.
Додатково внаслідок стискання пухлиною нервових закінчень або вже при розвитку метастазів можлива поява болю в верхніх кінцівках, атрофія м'язів руки. Найчастіше це пов'язано з локалізацією новоутворення у верхній частині легені. Метастазування відбувається у кістки, мозок, печінку тощо.
Відповідно вищевказані симптоми можна поділити на внутрішньогрудинні та позагрудинні.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається насамперед на основі клінічних ознак захворювання та проведенні інструментальних методів дослідження: рентгенографія та КТ з контрастом (ПЕТ-КТ), УЗД, МРТ. Додатково доцільним буде проведення лабораторних досліджень крові.
Ключовим інструментом у підтвердженні діагнозу залишається біопсія, з можливим встановленням типу пухлини, її злоякісність.
 
Тактика лікування на ранніх стадіях полягатиме у видалення ураженої частини легені з прилеглими лімфатичними вузлами. При цьому масштаб оперативного втручання буде залежати від поширення пухлини, наявності метастаз, та варіюватися від видалення всієї частки легені до повного її видалення. Додатково з метою знищення клітин раку обирається проведення хімієтерапія, таргетної та променевої терапії, імунотерапії. 
При діагностуванні на термінальній стадії проводиться у більшості випадків паліативна терапія.
 
Не варто жити міфами, що рак легень це виключно хвороба курців. Аби вчасно діагностувати захворювання пам'ятайте про необхідність профілактичних оглядів та скринінгових обстежень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм