Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Метастатичне ураження хребта: основні симптоми

Метастатичне ураження хребта: основні симптоми Онкологічні захворювання насамперед є небезпечними внаслідок свого малосимптомного перебігу та на жаль пізнім діагностуванням. Одним із наслідків онкології є розвиток метастаз в різні ділянки тіла, і ураження хребта є найбільш частим місцем при цьому. Тому наразі розберемо детальні основні симптоми та методи лікування спінальних метастазів.

Метастатичне ураження хребта - це патологічний процес, що характеризується формуванням вогнищ зі злоякісного новоутворення вторинного характеру. 
 
Механізм розвитку метастаз полягає в поширенні через кровотік пухлинних клітин безпосередньо до ділянок хребта. При цьому “головна” злоякісна пухлина може розташовуватися в іншому органі. Найчастіше це легені, молочні залози, ШКТ, шкіра при проростанні меланоми тощо. Локалізація метастаз серед усіх кісток, саме в хребті пов'язана з наявністю великої кількості судин та судинних сплетінь. У 90% ураження є множинними. 

Основні прояви порушення

  1. Поява больових відчуттів. При цьому біль може виникати внаслідок перелому хребця під тиском пухлини або новоутворення стискує нервові закінчення.
  2. Деформація хребта (наприклад, поява викривлень хребта, горбів).
  3. Розлад сечовипускання та акту дефекації.
  4. Зниження чутливості, навіть до повної її втрати.
  5. Парез або параліч кінцівок.
  6. Патологічні переломи кісток.
Тобто виниклі симптоми з'являються внаслідок руйнування пухлиною хребців або її тиску на спинний мозок та нервові закінчення.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі огляду нейрохірургом з наступним проведенням сцинтиграфії,  КТ та МРТ, рентгенографії.
Додатково можливе проведення біопсії тіла хребця, якщо під час проведення діагностики при наявності метастаз у хребті, первинної пухлини не було виявлено.
 
Спеціалісти відзначають, що видалення метастаз в хребті не впливає на тривалість життя, однак значно поліпшує його якість та збільшує шанси на досягнення ремісії.
 
Кожен випадок метастатичного ураження хребта є індивідуальним. Так у тому випадку якщо метастази не викликають деформацію хребта та руйнування хребців, ураження спинного мозку лікування буде направлене на проведення терапії основного онкологічного захворювання (променева терапія, гормонотерапія, таргетна терапія, хімієтерапія). В протилежному випадку додатково обирається тактика проведення оперативного втручання з видалення метастаз. Метод проведення операції варіюється від традиційного хірургічного до застосування радіохірургії.
 
Враховуючи, що людина може навіть не підозрювати про розвиток онкології, важливо приділяти час проходженню щорічних оглядів у лікарів. Для жінок це насамперед консультування у лікаря гінеколога, мамолога,  а чоловіків - уролога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм