Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак мозку: основні причини та симптоми злоякісного процесу

Рак мозку: основні причини та симптоми злоякісного процесу“Рак” означає термін, який описує ряд захворювань, що характеризуються атиповим розмноженням клітин. Це як наслідок призводить до формування пухлини з високим ризиком ураження сусідніх органів. Розберемо детальніше саме основні симптоми, що будуть вказувати на розвиток злоякісного процесу в мозку та які провокуючі чинники даної патології.

Рак мозку також є загальною назвою для злоякісних новоутворень мозку. Ба більше ступінь злоякісності, поширеність, гістологічні прояви для кожного типу пухлини є різним. 
 
До прикладу можна навести одну зі злоякісних типів пухлин під назвою - гліобластома, яка характеризується своєю агресивністю та розростанням ендотелію судин з утворенням нових судин, що живлять пухлину. Розростання нових судин спричиняє набряк тканин, порушення постачання кисню та відповідно утруднене лікування. Інколи доступ до вогнища пухлини є практично неможливим. 

Провокуючі фактори

Точно встановити, які основні причини розростання атипових клітин в мозку неможливо, однак до провокуючих факторів найчастіше відносять:
  • зниження імунного захисту: часто імунітет стає зниженим з віком, що збільшує відсоток раку серед людей похилого віку;
  • спадковий фактор;
  • несприятливий вплив навколишнього середовища.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток раку мозку?

  1. Головний біль, що виникає внаслідок підвищення тиску всередині черепа при відповідному збільшенні пухлини. Звісно, що не завжди головний біль свідчить про розвиток раку, однак занепокоєння повинно викликати тривалість головного болю понад декількох тижнів, його поява вночі, додаткове приєднання слабкості, нудоти, порушення зору у вигляді миготіння в очах або появі так званих сліпих плям. 
  2. Щодо зорових змін, то хворий може раптово спостерігати погіршення зору, помутніння в очах.
  3. Постійна сонливість з можливою втратою свідомості: пов'язано зі зниженням кровопостачання мозку.
  4. Судоми: симптом, що може свідчити про ряд захворювань, серед яких і пухлина мозку. Так можлива поява окремих посмикувань кінцівок або тремор усього тіла.
  5. Поведінкові зміни: кардинальні зміни особистості, неможливість зосередитися.
Відмітимо, що в залежності від розташування злоякісної пухлини будуть різнитися й специфічні симптоми захворювання. Наприклад, при пухлинах лобної частки спостерігається поява певної легковажності, дивної поведінки або навпаки апатії. При ураженні скроневої частки виникають смакові, нюхові та слухові галюцинації.

Зорові галюцинації є характерними при локалізації пухлини на стику скроневої та потиличної ділянки. А при патологічному процесі в тім'яної частки можлива поява больових відчуттів в кінцівках.
 
Чим триваліший патологічний процес, тим інтенсивнішими стають симптоми з приєднанням до них нових. 

Діагностика та тактика лікування

З метою діагностики новоутворення проводиться збір анамнезу та скарг, аналіз клінічної картини, неврологічного обстеження. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення КТ, МРТ з контрастом та УЗД мозку. Остаточна інформація щодо пухлини отримується при проведенні біопсії з наступним дослідженням взятої тканини.
 
Тактика лікування  у більшості випадків полягає у проведенні комбінованої терапії, тобто поєднання оперативного втручання з променевою терапією (до та після операції) та різних схем хімієтерапії. 
 
Важливо розуміти, що чим раніше діагностувати новоутворення, тим успішніші шанси на лікування. 
Основним методом зниження ризику розвитку злоякісних пухлин є дотримання здорового способу життя та профілактичні огляди, з проходженням онкологічних скринінгів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм