Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МРТ, як один з основних методів діагностики раку молочної залози

МРТ, як один з основних методів діагностики раку молочної залози20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Дана патологія належить до однієї з найпоширеніших онкологічних патологій серед жінок. Однак хворіють на цю недугу, не лише жінки, а й чоловіки. Розберемо, чому проведення МРТ молочних залоз являється найбільш інформативним методом діагностики патологій грудей.
 
Зазвичай, пухлини, що формуються у молочній залозі мають доброякісний характер, тобто не становлять небезпеку. Вони повільно ростуть, не поширюючись на оточуючі тканини та органи. 
Рак розвивається внаслідок атипових змін у генах, які беруть участь у регуляції росту клітин. Утворені «злоякісні клітини» починають неконтрольовано розмножуватися з віддаленням в навколишні здорові тканини та органи. Злоякісна пухлина, яка сформувалася із клітин молочної залози, діагностують як рак молочної залози. 
Важливо пам’ятати, що успішність лікування раку молочної залози залежить від ранньої діагностики. Відповідно варто пам’ятати про щомісячне проведення самостійного огляду грудей та регулярних профілактичних оглядів.

Види обстеження молочної залози 

  1. Мамографія: належить рентгенівського методу дослідження молочних залоз, дає можливість діагностувати утворення доброякісного чи злоякісного характеру в молочній залозі до її клінічного прояву.
  2. УЗД: дослідження дає можливість провести оцінку стану тканин молочної залози (визначити розмір пухлини й її форму, текстуру та щільність).
  3. КТ: показанням до проведення КТ є нечіткий висновок УЗД, а також коли природа новоутворення не є виявленою. КТ являється максимально ефективною процедурою для візуалізації кісткової тканини.

МРТ молочних залоз

Магнітно-резонансна томографія молочних залоз проводиться як з метою профілактики, так і у цілях діагностики онкології грудей. Основними перевагами МРТ перед вище зазначеними методами діагностики є одночасне оцінювання лімфатичних вузлів та мультифокальних пухлин. Завдяки цьому існує можливість виявлення розвитку безсимптомного ураження на ранньому етапі, яке часто не виявляється при проведенні мамографії або УЗД. Також лікарі та вчені дотримуються думки, що даний вид діагностики показаний жінкам з високою щільністю грудей, що своєю чергою викликає ускладнення, наприклад при проведенні мамографії.

Показання до проведення магнітно-резонансної томографії

  • скринінг жінок, які входять в зону ризику розвитку раку грудей (спадковий фактор, коли жінка є носієм мутованих генів);
  • неможливість встановити точний діагноз, на основі раніше проведеної мамографії та УЗД;
  • наявність метастаз, без виявлення вогнища ураження;
  • оцінка ефективності лікування після встановлення діагнозу раку молочної залози;
  • визначення стану молочних залоз при плануванні збільшення грудей або при розриві встановлених імплантів.

Протипоказання до проведення обстеження

  • наявність в/на тілі металевих предметів;
  • алергія на контрастну речовину;
  • ниркова недостатність;
  • клаустрофобія;
  • вагітність (І триместр);
  • судоми.

Як відбувається підготовка до процедури?

Особливої підготовки процедура проведення МРТ не потребує. Лікарю надають попередні результати УЗД або мамографії, також можливе призначення лабораторних аналізів. Оптимальним часом для проходження МРТ для жінки є 6-14 день МЦ.
Процедура триває близько 30-60 хвилин та проводиться натщесерце (останній прийом їжі за 6 годин до обстеження). Для кращої інформативності можливе введення контрастної речовини.
 
Не нехтуйте своїм здоров’ям та проходьте обов’язковий check-up, який дасть можливість вчасно діагностувати виниклі порушення. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм