Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Катаракта: чи можна зберегти гострий зір до старості?

Катаракта: чи можна зберегти гострий зір до старості?Катаракта – це часткове або повне помутніння кришталика ока, внаслідок чого зір людини дуже погіршується, або настає повна сліпота. Від природи кришталик прозорий і відіграє роль природної лінзи, яка переломлює промені світла та пропускає їх до сітківки. Через катаракту кришталик перестає пропускати світло, що вкрай негативно відображається на здатності людини бачити.

Що треба знати про катаракту?

Найчастіше катаракта розвивається з віком, до 90% випадків цієї хвороби припадає на людей похилого віку. Також вона може виникнути внаслідок травми, негативного впливу на очі радіаційного опромінення. Розвитку цього захворювання сприяють ендокринні розлади, брак вітамінів, певні хвороби очей. Трапляється ще вроджена катаракта у новонароджених.

Перважно катаракта виникає у людей старше 70 років, проте зараз з даною хворобою стикаються і більш молоді особи, яким ще немає й 40-50 років. Головна причина розвитку катаракти у похилому віці – зміна біохімічного складу кришталика, яка обумовлена віковими процесами в організмі.

Головними ознаками катаракти є:
  • погіршення нічного зору;
  • чутливість до яскравого світла;
  • труднощі під час читання дрібного шрифту, під час шиття;
  • двоїння, викривлення предметів;
  • погане сприйняття кольорів;
  • розмитість предметів: людина бачить, ніби через запотіле скло.
Якщо катаракта є віковою, кришталик мутніє поступово, цей процес може тривати декілька років. На початковій стадії розвитку хвороби помутніння може зачіпати лише периферію кришталика, не потрапляти в оптичну зону та не впливати на зір. Потім зміни охоплюють центральну частину кришталика, через що зір значно погіршується. Із розвитком катаракти колір зіниці з чорного змінюється на сіруватий, блідий, з молочним відтінком. 

Що таке вроджена катаракта?

Катаракта у новонароджених дітей обумовлена генетичними змінами в структурі білків, необхідних для забезпечення прозорості кришталика. Можливі причини цього захворювання наступні:
  • цукровий діабет у матері;
  • інфекційні хвороби вагітної жінки у першому триместрі;
  • прийом певних лікарських засобів.
Якщо локалізація та розміри помутніння в кришталику не перешкоджають правильному розвитку органу зору, така катаракта не потребує екстреного хірургічного лікування. Якщо ж помутніння перешкоджає надходженню променів світла до сітківки, розвитку центрального зору у малюка, то необхідно якомога швидше видалити катаракту. Лікування вродженої катаракти здійснюється малюкам віком від 3 місяців.

Лікування катаракти

Слід розуміти, що процес помутніння кришталика є незворотним, тому в більшості випадків використовують саме хірургічне лікування. Сучасні діагностичні прилади дозволяють виявити катаракту на ранніх стадіях розвитку хвороби, головне вчасно звернутися до офтальмолога. Найчастіше для діагностики катаракти використовують щілинну лампу, за допомогою якої проводять біомікроскопію ока.

Іноді катаракту можна вилікувати і консервативним шляхом, тоді лікарі призначають краплі, які покращують метаболізм всередині кришталика. Стимулювання обміну речовин сприяє тому, що процес утворення помутніння уповільнюється.
Під час операції повністю видаляються помутнілі маси, при цьому капсула кришталика зберігається і заміщується спеціальною лінзою.

Щоб уникнути ускладнень після операції, слід дотримуватися рекомендацій офтальмолога: не піднімати важких предметів, уникати запилених приміщень, переохолодження, прогулянок у вітряну погоду.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм