Перевозка больных

Седанов

Основні фактори підвищення роздратованості та нервозності

Основні фактори підвищення роздратованості та нервозностіСьогодні в умовах певних карантинних обмежень ми всі так чи інакше стали більш роздратованими та знесиленими. Але як діяти якщо за цими симптомами стоять більш серйозні порушення? Далі з’ясуємо.

Втома не обов’язково повинна виникати через надмірне фізичне навантаження. Всі ми тривалий час знаходилися в умовах карантину, практично в «чотирьох стінах» і повернення до повсякденного життя викликає підвищене фізичне та психологічне навантаження. Відповідно наш організм починає реагувати на це роздратованістю та слабкістю.

Такі симптоми не варто недооцінювати, адже вони можуть бути пов’язані не тільки зі способом життя, але й свідчити про серйозні порушення у здоров’ї.

Роздратування

Дуже часто дратівливість виникає у відповідь на стресову ситуацію, але не є виключенням у наявності основної причини з боку фізичного та психічного здоров’я.

  • Симптоми, які можуть передувати роздратованості
Зазвичай дратівливість супроводжується тахікардією, підвищеною пітливістю та прискореним диханням.
Якщо проблема пов’язана з гормональним порушенням можливе виникнення головного болю, лихоманки, випадіння волосся, порушення МЦ, зниження статевого потягу.
  • Причини
Стрес: належить до основної причини виникнення роздратованості. В одиничних випадках даний стан є абсолютною нормою, але при частих переживання високі ризики розвитку емоційного виснаження.

Депресивний стан: характеризується різного типу симптомами, але дратівливість належить до одних із перших ознак. Депресія виникає якщо упродовж більше як два тижні хворий відчуває втому, втрату інтересу, почуття нікчемності, порушення концентрації уваги, зміни в апетиті.

Гормональні порушення: всі процеси в організмі пов’язані між собою. Порушення сну, неправильне харчування впливає на гормональний фон, що надалі може викликати ряд порушень, в тому числі й приступи дратівливості. У жінок симптом виникає внаслідок синдрому полікістозу яєчників або менопаузи. У чоловіків – низький рівень тестостерону, або підвищення рівня естрогену також здатне викликати дратівливість.

Гіпоглікемія: низький рівень глюкози в крові впливає на фізичний та психологічний стан пацієнтів які мають в анамнезі цукровий діабет, та приймають відповідне лікування. Окрім дратівливості з’являється прискорене серцебиття, запаморочення, головний біль, зниження концентрації уваги.

Втома

Поява втоми може бути симптомом цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, патологій щитоподібної залози, анемії або синдромом хронічної втоми.

До основних ознак втоми можна віднести наступні симптоми:
  • знесилення, коли людина неспроможна виконувати звичайні буденні справи;
  • погіршення концентрації;
  • проблеми з пам’яттю;
  • загальмовування мислення;
  • підвищена дратівливість;
  • порушення зі сторони серцево-судинної системи (прискорений пульс та підвищений артеріальний тиск).
В тому випадку, якщо в вище вказаних симптомах відсутня медична причина, але людина і далі не докладає зусиль, щоб їх подолати високий ризик переходу втоми у хронічну форму. Це викликає неврологічні порушення та кисневе голодування організму. Хворий починає скаржитися на порушення режиму сну, головний біль, дратівливість та нервозність. Загострюються супутні хронічні захворювання.

Важливо прислухатися до свого організму, вміти аналізувати з чим пов’язано виникнення того чи іншого стану. Також не варто займатися самолікуванням, а вчасно звернутися до спеціаліста для проведення повного обстеження та призначення ефективного лікування та рекомендацій.

Для задовільного життєвого ритму необхідно слідкувати за своїм способом життя: висипатися, мати правильний режим харчування, раціонально розподіляти час на роботу та відпочинок. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм