Перевозка больных

Седанов

Ураження нервової системи при COVID-19

Ураження нервової системи при COVID-19Коронавірус SARS-CoV разом з ураженням системи органів дихання може призводити до порушень з боку нервової (центральної й периферичної) та м'язової систем.  Виражені неврологічні ознаки найчастіше проявляються при тяжкому перебігу COVID-19.  При таких обставинах симптоми іноді залишаються навіть після відновлення пацієнтів.  До факторів, які посилюють прогресування інфекційного процесу та сприяють розвитку неврологічних ускладнень, відносяться артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, хронічні патології серця та дихальної системи.

Стадії ураження мозку коронавірусною інфекцією

I – пошкоджуються клітини епітелію носової та ротової порожнини, а основними ознаками є короткочасна відсутність смаку й запаху.
II – відбувається ряд запальних процесів (цитокіновий шторм), які починаються в легенях та проходять через всі органи кровоносними судинами.  Цитокіновий шторм призводить до появи тромбів, які своєю чергою провокують розвиток інсульту головного мозку різної тяжкості.
III – внаслідок розвитку вищезазначених процесів, відбувається пошкодження захисного ізолюючого шару в кровоносних судинах головного мозку.  Це призводить до того, що вміст крові, інфекційні агенти та вірусні частинки проникають в мозок, а у пацієнтів з'являються напади, сплутаність свідомості, кома або енцефалопатія.

Дуже часто у хворих з COVID-19 можуть бути відсутні виражені неврологічні симптоми.  Іноді вони починають проявлятися ще до початку появи високої температури, кашлю або задишки.

Неврологічні симптоми при COVID-19

Нервову систему вірус може вражати по-різному і мова не тільки про тимчасову відмову відчуттів.

До поширених ознак при COVID-19 відносяться головний біль, аносмія (втрата нюху) та агевзія (одна з форм розладу смаку).  Вони з'являються на ранніх стадіях хвороби, й відносяться до перших її проявів.  Наприклад, при ГРВІ нюх пропадає на більш пізньому етапі захворювання.

Нервові клітини є для вірусу свого роду воротами в центральну нервову систему.  Через закінчення нюхового нерва (перший з черепних нервів), вірус потрапляє в мозок та доходить до центрів автономного дихання й серцебиття, які розташовані в довгастому мозку.

У число інших виявлених неврологічних проявів входять інсульт, порушення свідомості, кома, судоми та енцефалопатія.

Ключовою відмінністю енцефалопатії є порушення уваги та розлади, які супроводжуються порушенням свідомості, апатією, млявістю, делірієм або комою.

До факторів ризику, які можуть провокувати у пацієнтів делірій, належить віковий фактор (похилий вік), наявність в анамнезі деменції або когнітивних порушень, множинні супутні патології, інфекції, порушення функціонального стану та неправильне харчування.

Порушення з боку метаболізму або ендокринної системи провокують підвищені ризики розвитку енцефалопатії, також включаючи гіпо- або гіпернатріємію, гіпо- або гіперкальціємію, ниркову дисфункцію, порушення функціонування печінки, гіпо- або гіперглікемію.

Також було відзначено такий серйозний прояв COVID-19 як інсульт.  На підвищений ризик розвитку інсульту під час інфекції COVID-19 впливає велика кількість факторів.

Фахівці звертають увагу і на те, що різні препарати, які використовуються для лікування пацієнтів з COVID-19, також можуть надавати певні неврологічні ефекти.

Дисфункція нервової системи може спостерігатися як поверхнево, так і напряму. Не виключений варіант порушення шляхом надмірної активізації імунної системи (цитокіновий шторм).  Проводячи дослідження, чому всі переносять коронавірусну інфекцію по-різному, вчені не виключають, окрім супутніх патологій, ймовірність високого ризику зараження внаслідок спадкового чинника.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм