Перевозка больных

Седанов

Здавлювання головного мозку: причини та методи лікування

Здавлювання головного мозку: причини та методи лікування22 липня – Всесвітній день мозку, відзначають його з метою підвищення увагу людей до питань здоров'я.  Адже не секрет, що головний мозок є основним органом центральної нервової системи.  І розвиток захворювань в ЦНС або в самому мозку несуть важкі для людини наслідки, які часом важко передбачити.  Розберемо, одну з таких патологій, як здавлювання головного мозку.
 
Здавлювання головного мозку – це патологічний процес, який характеризується ураженням головного мозку, з наступним підвищенням внутрішньочерепного тиску та розвитком осередкових неврологічних ознак. 

Викликається внаслідок наявності гематоми або пухлини всередині порожнини.
 
Здавлювання відбувається шляхом зменшення простору всередині черепа.  Патологія може проходити як в наростаючій (гематоми) так і в ненаростаючій (здавлювання уламками кісток та іншими сторонніми предметами) формах.  Варто зазначити, що можливий перехід ненаростаючого здавлювання в наростаюче, з подальшою швидкою компресією мозку.

Причини

  • черепно-мозкова травма (належить до найпоширенішої причини);
  • набряк головного мозку;
  • внаслідок пошкодження черепа (перелом кісток черепа) відбувається нагнітання повітря всередину;
  • здавлювання пухлиною: наявність утворення всередині мозку різної етіології призводить до здавлення структур органу.  Це можуть бути як ракові пухлини, так і доброякісні утворення, кістозні капсули;
  • скупчення крові (гематома), внаслідок обширного мозкового інсульту, сильного удару який викликає розрив стінок судин.

Ознаки

Симптоми здавлення будуть залежати від причини, розміру утворення  або об’єму крововиливу, швидкості здавлювання та наявності супутніх патологій.
 
До загальних симптомів відноситься розвиток наступних станів:
  • блювота, яка не приносить полегшення;
  • головний біль;
  • галюцинації;
  • порушення психомоторних функцій.
Надалі стан змінюється на розвиток апатії, порушення свідомості та зниження інтенсивності дихання й ЧСС.  Дихання стає шумним, розвивається набряк легенів з приєднанням пневмонії.  Підвищується температура з подальшим розвитком менінгіту.

Види стиснення гематомою:
  • епідуральна гематома: найчастіше в місці її утворення діагностують перелом кісток черепа;
  • субдуральна: викликається пошкодженням вен, які впадають в синуси мозку або пошкодженням поверхневих судин органу;
  • внутрішньошлуночкові: викликається через прорив гематоми в порожнину шлуночків.  Стрімко розвивається з виникненням порушення свідомості, м'язової гіпотонії, судом;
  • субдуральна: викликається пошкодженням арахноїдальної оболонки з формуванням клапана, який пускає ліквор тільки в одну сторону;
  • пневмоцефалія: характеризується проникненням повітря в порожнину черепа внаслідок травм та проявляється у вигляді головного болю й відчуттям «булькання» в голові.

Діагностика

Діагноз визначається неврологом та травматологом на основі проведення огляду, аналізу анамнезу та розвитку клінічної картини.  Найбільш інформативним методом для підтвердження діагнозу є МРТ.

Лікування

До основного методу лікування належить проведення оперативного втручання з метою усунення причини здавлення (гематома з витяганням уламків кістки, пухлина).
 
До медикаментозної терапії належить призначення препаратів для поліпшення циркуляції крові та діяльності судин, протисудомних препаратів, нормалізації дихальної функції, проведення профілактичної антибіотикотерапії.  Також важливо постійно контролювати внутрішньочерепний та артеріальний тиск.
 
З метою профілактики необхідно уникати травм голови, а при їх виникненні важливо провести негайну діагностику.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм