Перевозка больных

Седанов

Гострий біль у попереку та ногах: запалення сідничного нерву

Гострий біль у попереку та ногах: запалення сідничного нервуВід такого неприємного явища, як запалення сідничного нерву, може страждати будь-хто, навіть якщо особливих проблем зі здоров’ям у людини немає. Сідничний нерв є найбільш довгим в людському організмі: він починається в районі попереку, проходить через куприк, задню поверхню тазу та обидві нижні кінцівки, доходить аж до ступень. Коли він запалиться, людина це неодмінно відчує.

Чому виникає та як проявляється запалення сідничного нерву?

Запалення сідничного нерву ще називається ішіас. Біль, який виникає, розповсюджується не лише на поперек, а й на ноги.

До головних причин запалення лікарі відносять наступні:
  1. Зміщення міжхребцевого диску, повне або часткове.
  2. Утворення наростів на хребті, звужений міжхребцевий канал.
  3. Ушкодження органів чи м’язів малого тазу через травму, важкі фізичні навантаження.
  4. Переохолодження сідничного нерву.
  5. Інфекція.
  6. Наявність новоутворень.
Головний симптом ішіасу – гострий та сильний біль в області попереку та кінцівок, який локалізується найчастіше з одного боку тіла. З протилежного ж боку людина відчуває певне заніміння, яке чергується з поколюванням. Хоча іноді болять обидві ноги.

За своєю інтенсивністю біль також буває різним: спочатку виражений слабо, потім посилюється, особливо вночі. Біль може бути дуже сильним.
Також спостерігається порушення рухливості суглобів колін та ступень, ослаблення неврологічних рефлексів, посилення інтенсивності болю під час спроби підняти випрямлену ногу вгору.

Що робити, якщо сідничний нерв запалився?

Якщо є певні ознаки ішіасу, слід звернутися до лікаря. Такими хворобами займається невролог або хірург, він проведе огляд та призначить лікування. Підтвердити діагноз допоможе оцінка симптомів пацієнта, рентгенографія у положенні лежачи та стоячи, МРТ.

Термінова консультація лікаря необхідна у разі:
  • високої температури тіла;
  • появи набряку та почервоніння шкіри на спині;
  • розповсюдження болю на нові ділянки тіла;
  • сильного заніміння в області тазу, стегон, ніг;
  • появи відчуття печіння під час сечовипускання.
Лікування запалення сідничного нерву передбачає такі фактори:
  1. Постільний режим. У період загострення болю людині слід лежати на ліжку з жорстким матрацом, обмежити свою фізичну активність.
  2. Застосування медикаментів. У таких випадках зазвичай призначаються нестероїдні протизапальні препарати, вітаміни, спазмолітики. Також допомагають мазі та гелі, які зменшують прояв больового синдрому.
  3. Фізіотерапевтичні заходи. Маються на увазі зігрівальні компреси, прогрівання, електро- та фонофорез.
  4. Масаж. Його застосовують тоді, коли гострий біль вже починає відступати. Масаж підвищує провідність ушкодженого нерву, покращує кровопостачання, попереджає гіпотрофію м’язів.
  5. Оперативне лікування. Іноді консервативна терапія не є дієвою, біль стає хронічним, робить життя людини просто нестерпним. Також ішіас може впливати на порушення роботи органів тазу. У таких випадках хворому рекомендується хірургічне втручання.
Запалення сідничного нерву – це хвороба, яка потребує обов’язкової консультації з лікарем. Біль від нього може бути дуже сильним, поширюватися на значну ділянку тіла, і людина потребуватиме термінового лікування.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм