Перевозка больных

Седанов

Бомба уповільненої дії – аневризма судин головного мозку

Бомба уповільненої дії – аневризма судин головного мозкуІнколи трапляється так, що зовні здорова людина може раптово померти. Однією з причин такої неочікуваної смерті може стати розрив аневризми судин головного мозку. Що ж це таке? Чи можна запобігти хворобі, яким чином її лікувати та тримати під контролем?

Що таке аневризма судин головного мозку?

Аневризма судин головного мозку – це утворення на мозковій кровоносній судині, яке збільшується та наповнюється кров’ю. Випукла ділянка аневризми може негативно впливати на нерв чи на тканини, які оточують мозок. Проте найбільшу небезпеку має саме розрив аневризми, який провокує крововилив на тканини мозку, що може бути смертельним для людини або ж призводити до важких проблем зі здоров’ям.

Чому виникає аневризма? Хто знаходиться в групі ризику?

До головних причин виникнення аневризми лікарі відносять наступні:
  1. Вроджені патології стінок кровоносних судин.
  2. Генетичні проблеми: хвороби сполучної тканини, порушення кровообігу тощо.
  3. Травма голови.
  4. Високий артеріальний тиск.
  5. Інфекції.
  6. Пухлина головного мозку.
  7. Атеросклероз – хвороба судин, яка супроводжується відкладенням холестерину на стінках судин.
  8. Інші хвороби судинної системи.
  9. Куріння, вживання наркотиків (особливо кокаїну, який уражує кровоносні судини).
Аневризма може з’явитися у будь-якому віці, проте дана хвороба більш характерна для дорослих людей (від 30 до 60 років) і частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. До групи ризику належать люди зі спадковою схильністю до аневризм, курці, наркомани, гіпертоніки, люди, які мають пухлину мозку, страждають на атеросклероз. Також ризик розвитку аневризми збільшується після отримання людиною травми голови.

Чому аневризма така небезпечна? Які її симптоми?

Розрив аневризми провокує крововилив, який призводить до інсульту, ушкодження нервової системи чи смерті людини. Її називають бомбою уповільненої дії, бо хворий може роками з нею жити, не підозрюючи про небезпеку. Коли станеться розрив і чи він взагалі станеться, визначити неможливо.

Найчастіше аневризми судин головного мозку протікають безсимптомно, особливо якщо вони ще малі у розмірі. Зазвичай про себе дає знати вже велика аневризма, яка росте. До її ознак належать:
  • Біль в області очей.
  • Заніміння, слабкість чи параліч однієї сторони обличчя.
  • Розширені зіниці, мутний зір.
Якщо стається розрив, людина може відчути такі симптоми:
  • Раптовий та сильний головний біль.
  • Подвоєння в очах.
  • Сильну нудоту.
  • Людина може втратити свідомість, у деяких хворих виникають судоми.

Лікування аневризми судин головного мозку

Найчастіше аневризму вдається виявити до розриву тільки під час певних обстежень мозку, її симптоми дають про себе знати надто пізно. Її можна побачити при спеціальному рентгенографічному дослідженні судин мозку, при комп’ютерній томографії голови, при МРТ.

Якщо аневризму виявлено до розриву і вона має невеликі розміри, хворим рекомендується постійний нагляд за динамікою її росту. На вибір стратегії лікування впливає тип аневризми, її розмір, місце розташування, ймовірність розриву, вік людини, стан здоров’я пацієнта, спадковий фактор.

Аневризму судин головного мозку можна лікувати хірургічним шляхом, проте ці операції є дуже ризикованими і складними. До того ж, якщо аневризма утворюється у важкодоступному місці, хірург не має змоги її видалити.

Люди з діагнозом аневризма судин головного мозку повинні:
  • слідкувати за своїм тиском;
  • не палити;
  • не вживати кокаїн та інші наркотики;
  • з обережністю, лише після консультації з лікарем вживати аспірин та інші препарати, які здатні розріджувати кров;
  • жінкам слід відмовитися від вживання оральних контрацептивів.
З аневризмою можна прожити все життя, навіть не здогадуючись про її існування. Це як гра у рулетку, людина не знає, що буде з її аневризмою завтра. Якщо у вас часто виникає головний біль, є родичі, які мали аневризму судин головного мозку, краще звернутися за консультацією до лікаря та відмовитися від шкідливих звичок.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм