Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Антибіотики та алкоголь: чи правда, що вони є несумісними?

Антибіотики та алкоголь: чи правда, що вони є несумісними?В суспільстві панує думка, що антибіотики разом з алкоголем вживати ні в якому разі не можна. Чи так це насправді, чи має таке твердження наукове підґрунтя? Яким чином взаємодіють алкогольні напої та антибактеріальні засоби?

Несумісність між алкоголем та антибіотиками

Медична наука стверджує, що антибактеріальні препарати та алкоголь майже завжди ніяким чином не взаємодіють між собою, окрім деяких випадків. До них належать:
  1. Проблеми з розкладенням етилового спирту. Деякі антибактеріальні засоби заважають розкладатися етиловому спирту, через що в організмі накопичується продукт неповного метаболізму – оцтовий альдегід. Він провокує інтоксикацію, яка проявляється блюванням, нудотою, утрудненням дихання. Нормально розкладатися алкоголю в організмі не дозволяють такі антибіотики, як метронідазол, орнідазол, тінідазол, цефалоспориновий антибіотик цефотетан. Вживання цих антибіотиків та алкоголю суворо заборонено.
  2. Порушення метаболізму. Етиловий спирт, потрапляючи до печінки, розкладається під дією певного ферменту. Цей же фермент бере участь у метаболізмі деяких ліків, таких як циметидін, еритроміцин, протигрибкові препарати вориконазол, ітраконазол, кетоназол. Якщо до печінки одночасно потрапляють і алкоголь, і ці ліки, це погано, адже для їхнього метаболізму необхідний один і той же фермент. Найчастіше «програють» ліки, етиловий спирт розщеплюється, а препарат накопичується в організмі, що може призвести до загальної інтоксикації.
  3. Токсичний вплив на центральну нервову систему. Деякі антибактеріальні засоби мають побічні дії на роботу центральної нервової системи (ЦНС). У людини може виникати сонливість, запаморочення голови. Алкоголь часто так само впливає на ЦНС. Одночасна дія антибіотиків та алкоголю може сильно пригнічувати центральну нервову систему людини, значно знижувати її працездатність, концентрацію уваги тощо. Тож слід бути обережними, приймаючи циклосерин, етионамід, талідомід.
Отже, повна несумісність алкоголю та антибіотиків зустрічається досить рідко, проте вона існує. Що ж стосується інших антибіотиків, їх прийом цілком можна поєднувати зі спиртними напоями, проте треба дотримуватися певних правил. Наприклад, британський департамент охорони здоров’я рекомендує випивати не більше 3-х одиниць алкоголю на добу особам, які приймають антибактеріальні препарати. За одну одиницю рахується 10 г чистого етанолу, які містяться в, наприклад, 100 мл шампанського чи 30 мл більш міцних напоїв. Тобто, на добу можна випивати близько 300 мл шампанського чи 100 мл коньяку, але не більше. Перевищення дозування може спровокувати інтоксикацію.

Алкоголь та антибіотики іноді бувають абсолютно несумісними, але в основному просто вимагають контролю та чіткого дотримання дозування. Проте все ж краще обмежити себе від вживання спиртних напоїв на період лікування, так буде значно безпечніше. Зазвичай від одного бокалу вина чи чарки горілки нічого поганого не станеться, але існує невелика ймовірність виникнення несумісності з ліками, і тоді проблеми будуть досить значними. Тому на період лікування антибіотиками краще забути про алкоголь, тим більше, що він зазвичай триває не більше 5-10 днів.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм