Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Видалення грудок Біша: показання та протипоказання

Видалення грудок Біша: показання та протипоказанняВидалення грудок Біша останнім часом є однією з найпопулярніших нескладних хірургічних маніпуляцій.  Адже прагнення до витончених форм обличчя часом приводить набагато далі, ніж косметичні процедури.  Розберемо, чи дійсно видалення грудок Біша змінює зовнішній вигляд, і які ризики при проведенні операції.

Грудки Біша– це жирові відкладення локального характеру, які розташовуються між жувальними м'язами та під шкірним покривом щік.  Вони є анатомічною особливістю, й можуть бути у когось більше виражені, а у когось менше.  Життєво важливу функцію грудки Біша становлять в дитячому віці, коли сприяють захисту лицьових тканин від механічних пошкоджень, роботі жувальних м'язів та смоктальних рухів (коли дитина смокче молоко, грудки Біша збільшують зворотний тиск в порожнину рота).  З віком їх функція знижується, й вони поступово зменшуються в розмірах.

У молодому віці жирові відкладення є певним каркасом, але чим старша людина стає тим більше зменшується підшкірно-жирова клітковина, грудки починають провисати, а обличчя стає стомленим  з грубими контурами.

Видалення грудок Біша становить собою хірургічну процедуру, мета якої зменшити округлість щік та їх повноту, видаливши при цьому жирові прошарки.

Показання

  • естетична незручність;
  • вікові зміни м'язів обличчя (розвиток їх слабкості);
  • надмірні жирові відкладення на щоках, яке може бути як вродженим, так і набутим;
  • корекція, після раніше перенесеної пластичної операції або косметичної процедури;
  • відбувається переміщення грудок Біша до вилиць.

Протипоказання

  • онкологія;
  • запальні процеси та хронічні захворювання;
  • цукровий діабет;
  • патології ендокринної системи;
  • різкі коливання у вазі або ожиріння;
  • епілепсія;
  • ниркова та печінкова недостатність;
  • вік до 25 років та після 45 (знижений тургор шкіри й спостерігається гравітаційний птоз);
  • порушення згортання крові.

Плюси та мінуси проведення операції з видалення грудок Біша

Важливо розуміти, що операція є хорошою профілактикою деформації овалу обличчя, але при цьому надалі необхідно буде постійно стежити за тонусом шкіри, інакше вона згодом буде ставати в'ялою, область щік западе, що значно вплине на зовнішній вигляд.

Тому очевидно, що процедура має як свої плюси, так і мінуси.

До плюсів можна віднести те, що час операції становить близько 30-40 хвилин, також можливе проведення її під місцевою анестезією (в індивідуальному варіанті).  Це простий і досить швидкий спосіб досягти змін у зовнішньому вигляді.

Але необхідно знати, що ефект залежить від індивідуальних особливостей обличчя, наприклад при зайвій масі тіла результат не буде помітним.

Підготовка та проведення

З метою виключення різного роду протипоказань, пацієнт повинен пройти ряд обстежень.  Щоб переконатися в безпечності та ефективності процедури.

Залежно від індивідуальних особливостей пацієнта хірургічне втручання проводиться під загальним наркозом або місцевою анестезією.

Лікар робить надріз (1,5 см) на внутрішній поверхні слизової щоки.  При проведенні паралельно іншої складнішої пластичної операції можливе пророблення розрізу та отримання доступу через шкіру.

Проводиться розшарування м'язів та витяг грудок Біша, разом з їх оболонкою.  Вміст жирової грудки можна застосувати для переміщення в іншу частину обличчя, щоб воно виглядало більш гармонійно та молодше.

Після операції накладається фіксуюча пов'язка.  Надалі немає потреби, знімати шви, оскільки застосовується накладення саморозсмоктуючих ниток.  Після операції обличчя трохи буде набряклим, але це тимчасове явище, яке триватиме протягом декількох днів.

У післяопераційний період деякий час рекомендується виключити фізичні навантаження, відвідування саун та лазень.  Потрібно не спати на спині та знизити навантаження на жувальні м'язи, для цього краще споживати їжу в рідкому вигляді.  Терміни дотримання рекомендацій встановлює лікар.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм