Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетичний кетоацидоз: основні симптоми та методи лікування

Діабетичний кетоацидоз:  основні симптоми та методи лікування Діабетичний кетоацидоз – це патологічний процес, що являє собою ускладнення цукрового діабету.

В основі розвитку діабетичного кетоацидозу покладено загрозливий рівень кетонів, що можливо у випадках наявності в анамнезі цукрового діабету 1 або 2 типу. Тобто при високому рівні цукру в крові, кислотні речовини – кетони, накопичуються у тілі до досить високих показників. Не є виключенням, коли ЦД може бути й недіагностованим.

Пусковим механізмом для появи діабетичного кетоацидозу є низький рівень інсуліну, що необхідний для перетворення цукру в енергію. Натомість тіло розщеплює жир для отримання енергії, що змушує тіло вивільняти кетони. Якщо процес триватиме деякий час, вони можуть накопичуватися у крові.

Основні симптоми

Захворювання має стрімкий розвиток. 
А до ранніх проявів діабетичного кетоацидозу можна віднести:
  • спрага та сухість у роті;
  • головний біль;
  • часте сечовипускання;
  • лабораторно спостерігається високий рівень кетонів у сечі та глюкози – у крові.
Чим більш прогресує захворювання, тим тяжчим стає самопочуття пацієнта. Так до клінічної картини може приєднуватися нудота та блювання, больові відчуття в животі, гіперемія обличчя, специфічний «фруктовий» запах з рота, загальна слабкість, сухість шкіри.
 
При відсутності вчасного лікування, захворювання може призвести до коматозного стану та навіть летального результату.

Які фактори впливають на розвиток діабетичного кетоацидозу?

Як зазначалося вище діабетичний кетоацидоз виникає коли рівень інсуліну стає низьким. 
Відповідно до найпоширеніших причин даної патології відносять:
  • розвиток інфекційного процесу;
  • вагітність;
  • певні захворювання, внаслідок яких людина не може їсти або пити стільки, скільки зазвичай, що впливає на  рівень цукру в крові;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • вплив стресового фактора;
  • пропуск ін’єкції інсуліну або введення його в недостатньої кількості.
Підвищені ж ризики розвитку захворювання мають особи з наявністю в анамнезі цукрового діабету 1 типу, серцево-судинних захворювань, алкогольної залежності, захворювання ШКТ. 

Діагностика та тактика лікування

Першим кроком діагностування захворювання є проведення лабораторного дослідження крові та сечі з визначенням рівня кетонів.  Додатково визначається АТ, проводиться ЕКГ, рентгенографія.

Тактика лікування буде направлена на нормалізацію рівня глюкози та інсуліну. Тому можливе проведення інсулінотерапії.
Додатково варто підтримувати водний баланс з можливим внутрішньо венним вливанням рідини, електролітів. Якщо проблема криється в іншому патологічному процесі, важливо усунути першопричину. До прикладу, антибіотикотерапією при інфекційному процесі.

Попри різноманітні методи запобігання захворювання, основою профілактики є дотримання плану лікування діабету. Для цього необхідно приймати лікарські препарати відповідно до призначень лікаря, дотримуватися дієти, регулярно перевіряти рівень цукру в крові. В цьому допоможе глюкометр, пристрій для вимірювання показників глюкози. Придбати його за доступною ціною можливо в медичному маркеті ITMED. Там Ви знайдете як прості у використанні прилади, так і більш модернізовані з можливим підключенням до смартфона.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм