Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпергонадизм: основні симптоми надлишку статевих гормонів

Гіпергонадизм: основні симптоми надлишку статевих гормонівНа рівень продукування наших гормонів впливає ряд факторів, як внутрішнього стану організму, так і зовнішні чинники. Не є виключенням коли відбувається надмірне їх продукування. Про що детальніше і з'ясуємо далі.

Гіпергонадизм - це порушення, що супроводжується надмірним продукуванням гормонів статевими залозами. Тобто підвищується рівень тестостерону та естрогену.
 
Нагадаємо, що статеві залози є репродуктивними. Так у чоловіків це є яєчка, а у жінок - яєчники. Загалом, у результаті гіпергонадизму у пацієнта може спостерігатися надмірне вироблення чоловічого репродуктивного гормону тестостерону або жіночого репродуктивного гормону естрогену.
 
Протилежним станом гіпергонадизму є гіпогонадизм, який відмітимо зустрічається набагато частіше.

Однак в обох випадках варто одразу звернутися за лікарською допомогою, аби запобігти проблемам зі репродуктивним здоров’ям.

Характерні ознаки

Клінічна картина гіпергонадизму залежатиме від часу його розвитку. Так при його появі до моменту статевого дозрівання відбувається передчасне статеве дозрівання. Воно проявляється у вигляді коливання настрою, акне, зниження тону голосу, стрибка у рості. Також у дівчат передчасно починаються менструації, розвиток грудей й гірсутизм. А хлопчики стикаються з підвищеним статевим потягом й збільшенням м'язової маси.

Які фактори впливають на розвиток гіпергонадизму

Не завжди можливо встановити причини гіпергонадизму. Однак спеціалісти пов'язують виниклий стан з рядом факторів, серед яких:
  1. Пухлини мозку, яєчок або яєчників.
  2. Порушення роботи надниркових залоз.
  3. Зниження функції щитоподібної залози.
  4. Захворювання печінки або нирок.
  5. Тяжкий розвиток інфекцій.
  6. Приймання певних лікарських препаратів, насамперед анаболічних стероїдів, які провокують надмірний ріст чоловічих статевих гормонів.
Коли причина невідома, це називається ідіопатичним гіпергонадизмом.
Якщо ж гіпергонадизм розвивається після статевого дозрівання, чоловіки можуть зіткнутися з ранньою втратою волосся, а жінки можуть мати деякий ріст волосся на обличчі.

Відмітимо, що при відсутності вчасного лікування гіпергонадизм як у чоловічої, так і жіночої статі може викликати проблеми з фертильністю, тобто неможливість зачати дитину.

Діагностика та тактика лікування

При підозрі на гіпергонадизм лікар може призначити лабораторні дослідження крові з визначенням рівня гормонів та візуалізаційні тести, типу УЗД органів малого таза. МРТ (магнітно-резонансна томографія) головного мозку допомагає діагностувати порушення роботи гіпофіза.
 
Безпосередньо терапія при гіпергонадизмі буде направлена на зниження рівня гормонів, що відмітимо є набагато тяжчою місією ніж їх підвищення.
З цією метою лікар призначатиме комбінацію гормонів, аби підібрати відповідне дозування та вид препаратів. Звісно це може зайняти певний проміжок часу.

При діагностуванні основної причини, дії також будуть зосереджені на лікуванні цього стану. Це може допомогти зменшити симптоми та ускладнення, викликані гіпергонадизмом. Наприклад, якщо проблема криється в пухлині мозку знадобиться оперативне вручання, а порушення функціонування щитоподібної залози потребує відповідної медикаментозної терапії.

Головне у прогнозах захворювання є своєчасне звернення за лікарською допомогою та співпраця з лікарем.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм