Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цукровий діабет у людей молодого віку: основні причини

Цукровий діабет у людей молодого віку: основні причиниЦукровий діабет дорослого типу у молодих осіб (MODY) - являє собою підгрупу діабету, яка спричинена мутацією в одному з щонайменше 14 генів ДНК людини. Як наслідок ця мутація впливає на бета-клітини, що виробляють інсулін з наступним впливом на продукування інсуліну та регуляцію глюкози.

Внаслідок невеликого відсотка хворих MODY не є повноцінно дослідженим захворюванням. Однак спеціалісти вважають, що різні типи даного захворювання є більш поширеними, ніж стверджують, і ця точка зору стає все більш прийнятною, оскільки генетичне тестування стає більш доступним.
MODY передається генетично від батьків до дитини, що робить цю форму діабету загальною у порівнянні з іншими типами хвороби.

Генні мутації не однакові для всіх, і вони впливають на різні органи в організмі. Це означає, що їх важко діагностувати без генетичного тестування, і може бути складніше розпізнати коливання рівня глюкози, які зазвичай зустрічаються у тих, кому нещодавно поставлений діагноз. 
Також внаслідок схожості симптомів у вигляді спраги, зменшення маси тіла та частого сечовипускання, MODY інколи неправильно діагностують, сприймаючи за ЦД 1 або 2 типу.

Основні причини 

MODY виникає внаслідок зміни, яка називається мутацією, в одному з генів. Це відрізняється від діабету типу 1 і типу 2, який спричинений комбінацією різних генів та іншими факторами, такими як ожиріння.
 
Відповідно механізм розвитку полягає в генетичних змінах, які відбуваються через MODY та не дають підшлунковій залозі виробляти достатню кількість інсуліну, гормону, який допомагає контролювати рівень цукру в крові.
 
Але при цьому патологія може виникнути у будь-якому віці. На відміну від діабету 2 типу, MODY не пов’язаний з ожирінням або високим кров’яним тиском. Люди з MODY часто мають здорову вагу.

Основні симптоми

Клінічна картина залежатиме від виду уражених генів. Зазвичай захворювання має поступовий розвиток. Так гіперглікемія може розвиватися роками, перш ніж виникнуть тривожні ознаки:
  1. Спрага.
  2. Відчуття голоду.
  3. Часте сечовипускання.
  4. Порушення зору.
  5. Розвиток шкірних інфекцій.
  6. Втрата ваги.
  7. Загальна слабкість
Не є виключенням відсутність будь-яких ознак.
 
При відсутності адекватного лікування, як і при інших типах діабету зберігається високий рівень цукру в крові, що як наслідок призводить до серцево-судинних захворювань, ураження нервів, порушення зору аж до сліпоти.

Діагностика та тактика лікування 

Враховуючи ймовірність відсутність симптомів або їх легкий перебіг, не завжди існує діагностування MODY. Лікар може діагностувати діабет, якщо аналіз крові показує високий рівень цукру в крові. наступним кроком буде встановлення типу діабету.
Для цього проводиться збір анамнезу, лабораторні дослідження крові, генетичне тестування.

Існують різні типи MODY залежно від того, який із генів має мутацію. Відповідно на лікування впливає який тип захворювання встановлено.
Так MODY 1 та MODY 4 лікують препаратами проти діабету, які змушують підшлункову залозу виробляти більше інсуліну. Не є виключенням у необхідності прийому інсуліну.
MODY 2 можливо коригувати виключно дотриманням дієти та фізичними вправами, без необхідності у прийманні ліків.
MODY 3 потребує на початковому етапі дотримання дієти з наступним призначенням сульфонілсечовини, а потім інсуліну.
У випадку розвитку MODY 5 доцільним буде приймати інсулін для лікування. Ця форма захворювання є досить рідкісною та супроводжується ураженням інших органів.
Інсулін призначається й при розвитку MODY 6, що виникає переважно в осіб 40+.

Відмітимо, що при вірному діагностуванні MODY можливо дізнатися додаткову інформацію стосовно здоров'я пацієнта. Це пов'язано з тим, багато форм MODY також супроводжуються іншими патологічними станами, які могла спричинити мутація.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм