Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Кушинга та високий рівень гормону кортизолу: основні симптоми

Синдром Кушинга та високий рівень гормону кортизолу: основні симптомиЗбільшення маси тіла та утруднений процес її позбування у більшості випадків пов'язується або зі способом життя людини, або гормональними порушеннями. І синдром Кушинга не є виключенням. 

Синдром Кушинга (гіперкортицизм) - це патологічний процес, що супроводжується аномально підвищеним рівнем гормону кортизолу.

Функція продукування кортизолу покладена на наднирники. Сам же гормон в нормі виконує ряд важливих функцій від регулювання АТ, перетворення вуглеводів, жирів й білків в енергію до реагування на стрес.

Причин розвитку даного порушення декілька, однак при проведенні вчасного та правильного лікування можливо контролювати рівень гормону.

За статистичними даними більшість випадків гормонального порушення припадає на жінок, рідше на чоловіків. Не є виключенням розвиток захворювання у дитячому віці, що супроводжуватиметься ожирінням, повільним ростом дитини.

Які симптоми будуть характерними при синдрому Кушинга?

  1. Збільшення маси тіла з характерними жировими відкладанням на обличчі, верхній частині спини (виглядає як горб).
  2. Шкіра стає тонкою та чутливою, що супроводжується легкою появою синців. Також на ній з'являються фіолетові розтяжки в ділянках грудей, рук, живота та стегон.
  3. Повільне загоєння ран.
  4. Акне.
  5. Зниження щільності кісткової тканини, що небезпечно переломами.
  6. Швидка стомлюваність та м'язова слабкість.
Додатково особи, що хворіють на синдром Кушинга можуть скаржитися на головний біль та коливання настрою (дратівливість, депресія), спрагу, внаслідок високого рівня цукру в крові, підвищення АТ, часті позиви до сечовипускання, порушення МЦ та надмірне оволосіння у жінок. Чоловіки стикаються з імпотенцією та зниженням фертильності.

Основні причини

На підвищення рівня гормону кортизолу може вплинути ряд факторів. Серед яких:
  1. Шкідливі звички (зловживання алкоголем).
  2. Постійне перебування у стресі.
  3. Недоїдання, дотримування дієти.
  4. Психічні розлади (наприклад, депресія).
  5. Тривале приймання гормональних препаратів (наприклад, кортикостероїди).
  6. Новоутворення (наприклад, пухлини гіпофіза, надниркових залоз).
  7. Спадковий фактор (схильність до розвитку пухлин ендокринних залоз).

Діагностика та тактика лікування

Діагностування захворювання потребує комплексного підходу, що пов'язано з характером ознак та їх схожістю з іншими патологічними процесами. При цьому варто враховувати й різновид причин, що можуть викликати синдром Кушинга.
 З цією метою лікар проводить збір анамнезу, фізикальний огляд, лабораторні дослідження крові (насамперед визначення рівня кортизолу), КТ та МРТ.
 
Тактика лікування буде направлена на зниження рівня кортизолу. Методи, що будуть обиратися при цьому залежатимуть від причини, що викликало захворювання.
Так терапія може включати призначення медикаментозних препаратів, що допоможуть врегулювати рівень гормону, знизити АТ. Оперативне втручання показане у тому випадку, якщо гормональний дисбаланс був спричинений пухлиною.
 
Вагому роль у лікуванні становить й спосіб життя пацієнта. Тому важливо дотримувати дієти зі зменшенням споживання цукру та солі, алкоголю, бути фізично активним.
Відмітимо, що при відсутності належного лікування можливий розвиток ускладнень у вигляді ЦД, гіпертонії, інфаркту, депресії та її наслідків.
Тому обов’язково зверніться до лікаря за відповідними рекомендаціями!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм