Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична мастопатія: основні прояви ускладнення цукрового діабету

Діабетична мастопатія: основні прояви ускладнення цукрового діабетуМастопатія викликається розростанням фіброзної тканини, що призводить до появи доброякісних новоутворень. Звичайне захворювання провокується порушенням гормонального балансу й протягом багатьох років може не турбувати пацієнтку. Розрізняють окремо й діабетичну мастопатію. Попри те, що діабетична мастопатія є одним з найбільш рідкісних наслідків діабету, випадки її розвитку все ще залишаються реальними. 

Діабетична мастопатія – це патологічний стан, що характеризується формуванням доброякісної пухлини молочної залози у жінок з тривалим інсулінозалежним цукровим діабетом 1 або 2 типу. В основному пухлина складається з фіброзних та запальних елементів.
 
За статистичними даними у більшості випадків мастопатія припадає жінок, що знаходяться в пременопаузі з ЦД І типу. Тобто здебільшого захворювання трапляється у жінок (а іноді й у чоловіків), які вже мають існуючі ускладнення цукрового діабету, наприклад ураження нирок або нейропатію.

Які фактори впливають на розвиток діабетичної мастопатії?

Достеменно конкретної причини даного недугу не виявлено. Так спеціалісти відзначають вплив високого рівня цукру в крові та як наслідок формування пухлини. Як зазначалося, пацієнти з діабетичною мастопатією часто мають й інші цукрові ускладнення.
 
Також до багатофакторного патогенезу можна віднести й імунологічну реакцію. Оскільки мастопатія вважається формою лімфоцитарного маститу і групується з іншими імунологічними захворюваннями молочної залози, такими як тиреоїдит Хашимото, синдром Шегрена та системний червоний вовчак.

Основні ознаки

Як і при інших ураженнях молочних залоз діабетична мастопатія характеризується формуванням невеликої твердої грудочки в грудях, яка зазвичай не болюча. При цьому можливі як одиничні й односторонні ураження, так і навпаки. 
 
Пам'ятайте, що діабетичну мастопатію неможливо самостійно відрізнити від раку молочної залози. Тому при появі ознак захворювання, насамперед утворення, обов'язково зверніться до лікаря.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду, збору анамнезу та ряду візуалізаційних методів - УЗД, мамографія, МРТ.
Проведення біопсії дає можливість встановити чи є утворення злоякісним.
 
Лікування діабетичної мастопатії не існує. Захворювання не зникає самостійно, а саме утворення може збільшуватися у розмірах з роками, чим старшою буде ставати жінка з діабетом.
Відповідно оперативне втручання з видаленням пухлини є одним із методів лікування. Однак існують ризики рецидиву, тобто повторної появи грудочки в молочних залозах. Тому лікарі рекомендують біопсію ядра, яка проводиться під контролем УЗД і видаляє центральну частину грудок.
 
Враховуючи, що рак молочної залози виникає набагато частіше ніж діабетична мастопатія, не варто ігнорувати появу ущільнення в грудях!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм