Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Багатовузловий зоб: що потрібно знати про ураження щитоподібної залози?

Багатовузловий зоб: що потрібно знати про ураження щитоподібної залози?Нам відомо, що щитоподібна залоза забезпечує продукування гормонів, які своєю чергою виконують ряд важливих функцій в організмі. Однак при ураженні залози цей злагоджений механізм порушується. Одним із ймовірних захворювань щитоподібної залози є розвиток зоба -  стану коли вона суттєво збільшується у розмірах. Як вчасно розпізнати симптоми та які фактори впливають на появу зоба? З'ясуємо далі.

Багатовузловий зоб - це патологічний стан, що належить до одного із видів зоба та характеризується збільшенням щитоподібної залози з появою на ній окремих вузликів. При цьому ознаки захворювання на початковому етапі можуть бути відсутніми.
 
Також багатовузловий зоб пов'язують з супутнім ускладненням у вигляді раку щитоподібної залози. Тобто  багатовузловий зоб дійсно збільшує шанси на розвиток цього типу раку. 

Які фактори впливають на розвиток багатовузлового зоба?

Достеменно причина багатовузлового зоба невідома. Однак спеціалісти пов'язують даний стан з факторами у вигляді дефіциту йоду та аутоімунним захворюванням - хворобою Хашимото, яка своєю чергою є найчастішою причиною гіпотиреозу. 

Основні симптоми 

Небезпечною ознакою багатовузлового зоба є відсутність симптомів та їх випадкове виявлення, наприклад, при проведенні звичайного огляду.
 
Прояви захворювання можуть виникнути у разі розвитку токсичного багатовузлового зоба, що супроводжується продукуванням надмірної кількості гормонів. Таким чином виникатимуть симптоми гіпертиреозу у вигляді:
  • підвищеного апетиту та зниженням маси тіла при цьому;
  • нервозності або занепокоєння;
  • тремору рук;
  • підвищеної пітливості;
  • підвищеної реакції на тепло.
Відповідно чим довше розвивається захворювання, тим більшим стає зоб, що викликатиме скарги у вигляді утрудненого ковтання та дихання, появи відчуття “застрягання” їжі в горлі та тиску в шиї. Згодом порушення стає помітним і зовні.

Діагностика та тактика лікування

При встановленні діагнозу - багатовузловий зоб, лікарем проводитиметься ряд обстежень, що включатимуть лабораторні дослідження крові (насамперед на рівень гормонів), УЗД щитоподібної залози, при наявності показань - біопсію (тонкою голкою).
 
Тактика лікування у кожному випадку обирається індивідуально з врахуванням ряду факторів. Наприклад, від розмірів зоба, наявності уражених раком вузликів до супутнього розвитку гіпертиреозу.
 
Так коли багатовузлові зоби стають токсичними, у більшості випадків вони супроводжуються гіпертиреозом. У цьому випадку проводиться лікування за допомогою ліків, які припиняють вироблення гормонів щитоподібної залози, або - оперативного втручання з видалення її тканин.
Також оперативне втручання буде доцільним при занадто великих розмірах зоба, що супроводжується по
рушенням дихання та дисфагією, а також якщо один із вузлів є раковим.
При видаленні всієї щитоподібної залози пацієнтові знадобиться довічна замісна гормональна терапія.
 
Не є виключенням коли лікарем обирається тактика спостереження до моменту росту зобу та спричиненням ним симптомів.
 
Будь-які зміни зі сторони щитоподібної залози повинні викликати занепокоєння. Тому при появі дискомфортних симптомів типу ознак гіпертиреозу чи утрудненого ковтання - одразу зверніться до лікаря ендокринолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм