Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому діабет розвивається з віком? Добові норми вживання цукру

Чому діабет розвивається з віком? Добові норми вживання цукруЦукровий діабет – це ендокринна хвороба, для якої характерне хронічне підвищення рівня цукру в крові внаслідок абсолютного чи відносного дефіциту інсуліну (гормону підшлункової залози). Це одне з найбільш поширених та складних захворювань сучасності, яке провокує порушення обміну речовин в організмі, є причиною ураження судин, нервової системи, органів та систем. Загальна тенденція показує, що з віком ризик цукрового діабету в людини значно підвищується.

Чому у літніх людей виникає діабет?

Лікарі розрізняють 2 основні типи діабету: інсулінозалежний (1 типу), який характерний в основному для дітей та молоді, та інсулінонезалежний (2 типу) – зазвичай розвивається у людей старше 40 років, які мають надмірну вагу. То чому ж саме з віком ризик виникнення цієї хвороби підвищується? Є декілька причин цього явища, а саме:
  1. Починаючи з 50-60 років толерантність до глюкози незворотно знижується у більшості людей, а концентрація глюкози в крові збільшується.
  2. З віком знижується чутливість тканин до інсуліну.
  3. Зменшується секреція інсуліну підшлунковою залозою.
  4. Секреція та дія необхідних гормонів слабшають у літньому віці.
  5. У людини похилого віку відзначається підсилення інсулінорезистентності. Це головна причина розвитку діабету другого типу. Вчені досі не дійшли спільної думки щодо причин такого явища: одні стверджують, що це природний процес старіння людського організму, інші доводять, що він виникає через нездоровий спосіб життя.
  6. Неправильне харчування. Літні люди часто неправильно харчуються, споживають дешеву висококалорійну їжу. Вона містить багато шкідливих жирів та вуглеводів, які організм швидко засвоює. У той же час, в цій їжі мало білка та клітковини, складних вуглеводів, їх організм всмоктує повільно.
  7. Супутні захворювання, через які людина вживає багато ліків. В похилому віці в основної маси людей вже є хронічні хвороби. Ліки від них часто мають згубний вплив на вуглеводний обмін, що й провокує з часом розвиток діабету.
  8. Обмежена фізична активність. Через хвороби та погане самопочуття, а також через вікові зміни організму люди літнього віку мало рухаються. У результаті знижується м’язова маса тіла, що провокує підсилення інсулінорезистентності.

Скільки цукру можна вживати без шкоди для здоров’я?

Цукор – це досить шкідлива харчова добавка. Він постачає організму пусті калорії без вмісту поживних речовин, що в подальшому негативно впливає на метаболізм. Надмірне вживання цукру призводить до набору зайвої ваги, що, в свою чергу, провокує діабет, ожиріння, хвороби серця.Чому діабет розвивається з віком? Добові норми вживання цукру

Всесвітня організація охорони здоров’я надає такі рекомендації щодо добової норми вживання цукру: вона не повинна перевищувати 10% від загального числа вжитих дорослою людиною калорій, що становить приблизно 50 г чи 12 чайних ложок на день. Ідеально, якщо цей показник буде становити 5% від загального числа вжитих дорослою людиною калорій, або 25 г чи 6 чайних ложок. Тож контролюйте себе, пам’ятайте про здоров’я.

Отже, безумовно існують певні вікові зміни організму, які є провокуючими факторами до розвитку діабету. Але дуже багато залежить і від людини. Здоровий спосіб життя до самого поважного віку в рази зменшує ризик виникнення даної хвороби. Тож треба намагатися більше рухатися, правильно харчуватися та, за можливістю, контролювати вживання ліків. І тоді діабет з великим ступенем ймовірності не буде загрожувати людині.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм