Чому діабет розвивається з віком? Добові норми вживання цукру
Цукровий діабет – це ендокринна хвороба, для якої характерне хронічне підвищення рівня цукру в крові внаслідок абсолютного чи відносного дефіциту інсуліну (гормону підшлункової залози). Це одне з найбільш поширених та складних захворювань сучасності, яке провокує порушення обміну речовин в організмі, є причиною ураження судин, нервової системи, органів та систем. Загальна тенденція показує, що з віком ризик цукрового діабету в людини значно підвищується.
Всесвітня організація охорони здоров’я надає такі рекомендації щодо добової норми вживання цукру: вона не повинна перевищувати 10% від загального числа вжитих дорослою людиною калорій, що становить приблизно 50 г чи 12 чайних ложок на день. Ідеально, якщо цей показник буде становити 5% від загального числа вжитих дорослою людиною калорій, або 25 г чи 6 чайних ложок. Тож контролюйте себе, пам’ятайте про здоров’я.
Отже, безумовно існують певні вікові зміни організму, які є провокуючими факторами до розвитку діабету. Але дуже багато залежить і від людини. Здоровий спосіб життя до самого поважного віку в рази зменшує ризик виникнення даної хвороби. Тож треба намагатися більше рухатися, правильно харчуватися та, за можливістю, контролювати вживання ліків. І тоді діабет з великим ступенем ймовірності не буде загрожувати людині.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Чому у літніх людей виникає діабет?
Лікарі розрізняють 2 основні типи діабету: інсулінозалежний (1 типу), який характерний в основному для дітей та молоді, та інсулінонезалежний (2 типу) – зазвичай розвивається у людей старше 40 років, які мають надмірну вагу. То чому ж саме з віком ризик виникнення цієї хвороби підвищується? Є декілька причин цього явища, а саме:- Починаючи з 50-60 років толерантність до глюкози незворотно знижується у більшості людей, а концентрація глюкози в крові збільшується.
- З віком знижується чутливість тканин до інсуліну.
- Зменшується секреція інсуліну підшлунковою залозою.
- Секреція та дія необхідних гормонів слабшають у літньому віці.
- У людини похилого віку відзначається підсилення інсулінорезистентності. Це головна причина розвитку діабету другого типу. Вчені досі не дійшли спільної думки щодо причин такого явища: одні стверджують, що це природний процес старіння людського організму, інші доводять, що він виникає через нездоровий спосіб життя.
- Неправильне харчування. Літні люди часто неправильно харчуються, споживають дешеву висококалорійну їжу. Вона містить багато шкідливих жирів та вуглеводів, які організм швидко засвоює. У той же час, в цій їжі мало білка та клітковини, складних вуглеводів, їх організм всмоктує повільно.
- Супутні захворювання, через які людина вживає багато ліків. В похилому віці в основної маси людей вже є хронічні хвороби. Ліки від них часто мають згубний вплив на вуглеводний обмін, що й провокує з часом розвиток діабету.
- Обмежена фізична активність. Через хвороби та погане самопочуття, а також через вікові зміни організму люди літнього віку мало рухаються. У результаті знижується м’язова маса тіла, що провокує підсилення інсулінорезистентності.
Скільки цукру можна вживати без шкоди для здоров’я?
Цукор – це досить шкідлива харчова добавка. Він постачає організму пусті калорії без вмісту поживних речовин, що в подальшому негативно впливає на метаболізм. Надмірне вживання цукру призводить до набору зайвої ваги, що, в свою чергу, провокує діабет, ожиріння, хвороби серця.Всесвітня організація охорони здоров’я надає такі рекомендації щодо добової норми вживання цукру: вона не повинна перевищувати 10% від загального числа вжитих дорослою людиною калорій, що становить приблизно 50 г чи 12 чайних ложок на день. Ідеально, якщо цей показник буде становити 5% від загального числа вжитих дорослою людиною калорій, або 25 г чи 6 чайних ложок. Тож контролюйте себе, пам’ятайте про здоров’я.
Отже, безумовно існують певні вікові зміни організму, які є провокуючими факторами до розвитку діабету. Але дуже багато залежить і від людини. Здоровий спосіб життя до самого поважного віку в рази зменшує ризик виникнення даної хвороби. Тож треба намагатися більше рухатися, правильно харчуватися та, за можливістю, контролювати вживання ліків. І тоді діабет з великим ступенем ймовірності не буде загрожувати людині.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове