Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дефіцит йоду: які хвороби викликає, як боротися?

Дефіцит йоду: які хвороби викликає, як боротися? Йод – це надзвичайно важливий для здоров’я людини мікроелемент, який бере безпосередню участь у синтезі гормонів щитовидної залози. Йододефіцит – це актуальна проблема для України, а також для багатьох інших країн світу. Статистика стверджує, що 60% населення нашої держави отримує недостатню кількість йоду із води та ґрунту. А Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вказує на те, що приблизно 1,5 млрд. людей у світі страждають на хвороби, які були спровоковані нестачею йоду.

До яких хвороб призводить йододефіцит?

Найбільше нестача йоду впливає на роботу щитовидної залози, але й інші органи страждають від цього явища. Адже гормони щитовидки регулюють більшість важливих процесів в людському організмі.

Найбільш розповсюджені хвороби, пов’язані з йододефіцитом, наступні:
  • порушення функції щитовидної залози, її збільшення, виникнення зобів (діагностику роботи щитовидної залози найкраще проводити за допомогою УЗД-дослідження);
  • кретинізм;
  • анемія;
  • безпліддя;
  • затримка фізичного та психічного розвитку;
  • збої в обміні речовин;
  • серцево-судинні захворювання.
Дефіцит йоду впливає на розумові здібності людини, може навіть призвести до кретинізму. Також вкрай важливо отримувати достатню кількість цього мікроелементу для вагітних жінок: лікарі рекомендують ще на етапі планування вагітності приймати препарати, що містять йод, в профілактичних цілях. Адже його нестача може стати причиною викидня, а також різних патологій плоду.

Симптоми йододефіциту

Існує така закономірність: чим далі людина живе від морського чи океанічного узбережжя, тим менше йоду вона отримує природним шляхом. Найбільша нестача цього мікроелементу відзначається у гірській місцевості. Також лікарі відмічають, що жінки більш схильні до захворювань, які викликає дефіцит йоду. Особливо це стосується хвороб щитовидної залози.

До ознак йододефіциту в організмі людини належать:
  1. Збільшення розмірів щитовидної залози, яке легко виявити пыд час ультразвукового дослідження.
  2. Хронічна втома, сонливість.
  3. Неконтрольоване збільшення ваги, причину якого важко пояснити.
  4. Сухість шкіри.
  5. Ламкість волосся та нігтів.
  6. Безпліддя, порушення менструального циклу.
  7. Поява набряків.
  8. Проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту, закрепи.
  9. ГРВІ, які часто повторюються.

Норми йоду для людського організму

ВООЗ визначила норми добового споживання йоду:
  • діти до 6 років – 90 мкг;
  • діти від 6 до 12 років – 120 мкг;
  • діти від 12 років та дорослі – 150 мкг;
  • вагітні та жінки, що годують груддю – 250 мкг.
150 мкг – це приблизно 1 чайна ложка йодованої солі.

Профілактика йододефіциту

Найперша профілактика нестачі йоду в організмі – це харчування. Для приготування їжі треба використовувати лише йодовану сіль. Багато йоду в морепродуктах, морській капусті, водоростях, морській та океанічній рибі, печінці тріски, креветках. Також цей мікроелемент є в хурмі, фейхоа, шпинаті, червоному болгарському перці, яблуках.

Під час термообробки вміст йоду в продуктах зменшується, тож приправляти їжу йодованою сіллю варто тоді, коли страва вже не така гаряча. Також краще, якщо є така можливість, віддавати перевагу свіжій рибі та морепродуктам перед замороженими, адже під час заморозки ці продукти також втрачають значну частку йоду.
Для профілактики йододефіциту можна приймати спеціальні медичні препарати. Проте робити це бажано лише після консультації лікаря, щоб не допустити передозування. Зазвичай такі препарати приймають курсами, після яких роблять перерву.

Дефіцит йоду – це надзвичайно актуальна проблема для українців. Вирішити її допоможе правильне, продумане, збалансоване харчування та уважне ставлення до свого здоров’я.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм