Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гепатит B: які симптоми будуть вказувати на ураження печінки?

Гепатит B: які симптоми будуть вказувати на ураження печінки?Існує досить великий різновид захворювань, що здатні викликати ураження печінки з наступним порушенням її функції. Вони мають різне походження та причини виникнення. Одними з таких патологічних станів є гепатити, які своєю чергою мають декілька форм розвитку. Тому розберемо один з його видів, а саме гепатит B.

Гепатит B - це патологічний процес інфекційного генезису, що характеризується ураженням клітин печінки.  
 
Шлях передачі захворювання в основному відбувається через кров та інші біологічні рідини (слина, молоко матері, вагінальна рідина). Тобто зараження відбувається при потраплянні інфікованої рідини в організм через мікротріщини на шкірі, при оперативних втручаннях або проведенні ін'єкцій, незахищеному статевому акті та ін. Також процес зараження може відбутися від інфікованої матері до дитини, під час пологів або у період годування груддю. 
 
При відсутності належного та вчасного лікування гепатит B переходить в хронічну форму та викликає розвиток цирозу печінки, а хворий стає носієм вірусу.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гепатиту B?

Перші прояви патології починають спостерігатися через декілька місяців після зараження. Інкубаційний період гепатиту становить приблизно 75 днів, однак інколи може скорочуватися до місяця або навпаки продовжуватися. На це впливає і реакція організму на інфекцію. 
 
Так у хворого виникає жовтяниця, больові відчуття в шлунку, погіршення загального самопочуття, потемніння сечі, нудота та блювання. Додатково виникає висип та свербіж. Після цього хворому може здатися, що йому покращало - так зване уявне одужання. Це означає, що захворювання перейшло в хронічну форму. Людина роками може перебувати в такому стані, і лише аналіз крові підтвердить ту саму хронічну інфекцію.
 
Не є виключенням безсимптомного перебігу на початковому етапі!
Критичний стан гепатиту B виникає через певний час, при розвитку печінкової недостатності та переходу патології у цироз печінки або рак.  

Діагностика та методи лікування

Діагностика гепатиту B відбувається на основі даних анамнезу та результатів лабораторних досліджень (біохімія, ПЛР), УЗД, а інколи навіть і біопсії.
 
Специфічного лікування гепатиту B не існує. Терапія буде направлена на підтримання нормального функціонування печінки, а саме зменшення больових відчуттів, сповільнення процесу розвитку цирозу печінки та інших ознак захворювання. Відбувається внесення корективів у спосіб життя, хворий повинен відмовитися від шкідливих звичок, дотримуватися дієти та обмежити фізичну активність.
 
Основним методом запобігання гепатиту B є проведення вакцинації у дитячому віці згідно з Національним календарем щеплень  та дорослому - кожні десять років.
Звісно, що окрема увага приділяється засобам захисту та техніці безпеки при проведенні медичних або косметологічних процедур та дотриманні впорядкованого статевого життя.
 
Пам'ятайте, що гепатит має досить стрімкий розвиток при відсутності лікування та призводить до раку та цирозу. Тому при появі перших симптомів обов'язково зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм