Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гемофільна інфекція: основні причини та методи запобігання

Гемофільна інфекція: основні причини та методи запобіганняГемофільна інфекція - це патологічний процес інфекційного характеру, збудником якого виступає гемофільна паличка типу b (Hib-інфекція). 
 
Інфекція уражає ряд органів та систем, від ЦНС та органів дихання до можливих появ в них гнійних вогнищ. Так найчастішими проявами Hib-інфекції є поява:
  • отиту;
  • ангіни;
  • синуситу;
  • пневмонії.
Захворювання стрімко переходять в хронічну форму. 
Найтяжчим ускладненням гемофільної інфекції є розвиток менінгіту, коли відбувається запалення оболонки мозку та епіглотиту - запалення надгортанника, що викликає задуху з високим ризиком летального результату.
 
Механізм передачі інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом. Хоча не є виключенням передачі збудника контактно у маленьких дітей.
За статистичними даними в зоні ризики знаходяться діти вікової категорії від пів року до 4 років. Діти старшого віку та дорослі, люди похилого віку також можуть зазнати ураження, особливо з ослабленим імунітетом. У них гемофільна інфекція може нашаровуватися на інші інфекційні процеси.

Які фактори є провокуючими?

Особливістю гемофільної палички є те, що потрапляючи в організм вона обирає найбільш вразливе місце з наступним його ураженням. Спровокувати процес можуть наступні фактори:
  • переохолодження організму;
  • самолікування, особливо антибактеріальними препаратами;
  • постійні стресові ситуації;
  • порушення режиму сну, з його недостачею;
  • зниження імунітету з частими загостреннями захворювань.

Основні прояви

Відповідно клінічна картина інфекційного процесу буде залежати від локалізації ураження. 
Так при ураженні дихальних шляхів виникає кашель, слабкість та сонливість, підвищення температури, больові відчуття в області грудної клітки. Згодом до патологічного процесу приєднується запалення середнього вуха та горла. 
Якщо імунна система досить ослаблена інфекція стрімко набирає обертів та починає поширюватися по всьому організму, залучаючи ЦНС, мозок, легені та ін. 
Найкритичнішим станом є розвиток менінгіту, коли спостерігається підвищення температури до високих показників, нудота та блювання, головний біль, судоми.

Діагностика та тактика лікування

Основою діагностики гемофільної інфекції є проведення ряду лабораторних та інструментальних обстежень: мазок із зіву, посів мокротиння, ПЛР аналіз, рентгенографія. 
Тактика лікування залежатиме від локалізації патологічного процесу, з наступним проведенням специфічної терапії та усуненням виниклих ускладнень.

Профілактика

Єдиним профілактичним методом виступає проведення вакцинації. Відмітимо, що вакцинація проти гемофільної інфекції передбачена Календарем профілактичних щеплень за відповідною схемою 2-4-12 місяців.
У разі відсутності щеплення у дитячому віці, дорослим можливо захистити себе. Однак сам процес вакцинації буде платним.
 
Звісно, що важливими етапом є підтримання на високому рівні своєї імунної системи. Для цього необхідно мати збалансований раціон, бути фізичним активним, дотримуватися режиму сну та контролювати емоційний стан. Допомогти створити захист від вірусів та бактерій при цьому усунувши їх негативний вплив на вашу імунну систему та організм в цілому, допоможе використання бактерицидного рециркулятора. Все досить просто, ви вмикаєте прилад, і за певний час повітря в приміщення дезінфікується на 98% від патогенних мікроорганізмів. Особливо рециркулятор є необхідним коли є діти, тим паче якщо вони часто хворіють. Відмітимо, що прилад є абсолютно безпечним, УФ лампа закрита спеціальним корпусом. Придбати прилад або попередньо отримати консультацію щодо його використання ви можете в медичному маркеті ITMED.
Дізнатися детальніше про застосування бактерицидного рециркулятора можливо пейшовши за посиланням: https://www.youtube.com/.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм