Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Лайма: симптоми та методи лікування

Хвороба Лайма: симптоми та методи лікуванняПопри нестабільну погоду вже відбулася “активізація” кліщів в парках та лісах. Тому медики наголошують на тому, щоби бути обережними та при появі специфічних симптомів одразу звернутися за допомогою. А які саме прояви укусу кліща та захворювання, що його спричиняє - розберемо далі.

Бореліоз або хвороба Лайма - це патологічний стан інфекційної природи, який характеризується передачею бактерій трансмісивним способом. Дана хвороба, зазвичай спричиняється спірохетою Borrelia burgdorferi та імунною реакцією організму на збудника. Захворювання передається людині через укуси заражених спірохетою кліщів роду Іксодес.
 
Захворювання може мати гострий та хронічний перебіг. При цьому відбувається ураження зі сторони серця, суглобів, шкірного покриву та нервової системи. Як наслідок висока ймовірність інвалідності.
 
Зазначимо, що ризик зараження бореліозом буде залежати від тривалості присмоктування кліща. Так, наприклад, мала ймовірність зараження при локалізації кліща на тіла близько доби, а от 100% зараження буде у разі присутності кліща на тіла понад трьох діб.

Які симптоми свідчать про розвиток зараження?

Кліщі переносять бактеріальну інфекцію, яка і спричиняє хворобу Лайма. Тому важливо стежити за своїм самопочуттям. 
 
Перші симптоми починають з'являтися після завершення інкубаційного періоду, що може тривати від одного до двох тижнів.
 
Так на початку, захворювання нагадує перебіг звичайної простуди (втома, головний біль), що відповідно може відтермінувати звернення хворого за допомогою.
Згодом виникає ряд інших проявів, які повинні викликати занепокоєння та потребують звернення до медичного закладу:
  • підвищення температури тіла;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • біль в суглобах та м'язах;
  • нудота;
  • підвищена чутливість до світла.
Також на місці укусу через декілька днів, а інколи через місяць виникає червона пляма, яка збільшується та може досягати до 30 см в діаметрі.

Тактика лікування

У разі присмоктування кліща не варто панікувати та намагатися самостійно його усунути. Самостійно видаляти кліщ потрібно лише у крайньому разі. Так, якщо Ви розумієте, що звернення до травмпункту займе багато часу, то дістати кліща варто самотужки. Для цього можна використати звичайний пінцет або спеціальний пристрій для цього, який продається в аптеках. Так пінцет підсувається якомога ближче до шкіри й розхитуючи з боку в бік викручується кліщ. Кліщ поміщається в посудину, для наступного відправлення в лабораторію - дізнатися чи є він збудником інфекції. А місце укусу необхідно знезаразити. 
 
При можливості зверніться до медичного закладу (травмпункт), де Вам проведуть маніпуляцію з видалення кліща. 
Також після цього варто звернутися до свого сімейного лікаря та стежити за своїм самопочуттям упродовж місяця.
 
Найбільш точним способом виявлення хвороби Лайма є проведення аналізу крові (двоступеневий): скринінговий тест - імуноферментний аналіз, що шукає ті антитіла, які є реакцією імунної системи на інфекцію. Оскільки цей скринінговий тест схильний до хибнопозитивних результатів, тому другий тест, часто робиться для підтвердження. 
 
При наявності показань доцільним буде проведення антибіотикопрофілактики (однократно). Критеріями для цього є відсутність протипоказань, з моменту після видалення кліща минуло не більше 72 годин або іксодовий кліщ був видалений не пізніше 36 годин після прикріплення. Більш специфічні методи лікування будуть залежати від тривалості зараження та тяжкості виниклих ускладнень.
 

Як вберегти себе від укусів кліщів?

  1. При відпочинку на природі важливо одягати світлий одяг, який буде закривати відкриті ділянки тіла.
  2. Ті ділянки тіла, які не вдалося закрити можливо захистити за допомогою спеціальних засобів (репеленти), що відлякують кліщів (вони є в наявності в кожній аптеці).
  3. Зона для відпочинку не повинна бути занадто засаджена деревами або кущами. Доцільним буде обрати відкриті зони.
  4. При поверненні додому ретельно огляньте себе та прийміть душ, це знизить ризик зараження. Зауважимо, що процес присмоктування кліща до тіла займає близько двох годин.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм