Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як брудні руки можуть спричинити ураження головного мозку?

Як брудні руки можуть спричинити ураження головного мозку?Одним з найпоширеніших паразитарних захворювань головного мозку являється нейроцистицеркоз. Захворювання має досить неоднорідну клінічну картину, що пов'язується з локалізацією, кількістю та стадією розвитку паразитів, статтю та віком, а також інтенсивністю запальної реакції мозку хворого.
Нейроцистицеркоз - це патологічний стан паразитарного типу, різновид гельмінтозу. 
 
Розвивається в результаті потрапляння мікроскопічних яєць паразита, а саме личинок свинячого ціп'яка, в шлунково-кишковий тракт, зазвичай вже з елементами калу зараженої людини. Зауважимо, що захворювання може роками мати безсимптомний перебіг.
 
Механізм розвитку гельмінтозу полягає в тому, що коли личинка свинячого ціп’яка проникає в мозок відбувається її фіксація “присосками” за тканини мозку. Личинка має вигляд невеликого прозорого флакона (цистерни) заповненого прозорою рідиною, всередині якого й локалізується гельмінт. Кількість таких цистерн може бути різноманітною, від поодиноких випадків до декількох сотень.
Вони починають розповсюджуватись на всьому мозковому просторі (від кори півкуль до шлуночків мозку), й вже приблизно через рік ці цистерни гинуть залишаючи за собою уражену патологічну тканину. Ті цистерни, що залишилися - кальцифікуються. 
Як наслідок відбувається порушення циркуляції спинномозкової рідини, що призводить надалі до підвищення внутрішньочерепного тиску, епілепсії. 

Симптоми

Захворювання може протікати як з відсутності специфічних симптомів, так і з розвитком порушення нервової системи (спазми частин тіла, розумові порушення).
 
Поява запалення є основною причиною виникнення симптомів.
 
Так гострі симптоматичні напади являються найтиповішим та найпоширенішим симптомом у пацієнтів з паренхіматозними паразитами. Однак при цьому більшість з них не переростає в епілепсію.
 
Зауважимо, що поява тих чи інших симптомів залежатиме від локалізації ділянок ураження. Тому і виділяють наступні форми нейроцистоцеркозу:
  1. Паренхіматозний нейроцистоцеркоз: локалізація уражень в глибині мозкової тканини. Виникає порушення координації, зору та мови. Знижуються інтелектуальні здібності.
  2. Субарахноїдальний: характерна поява нечітких менінгеальних симптомів, з періодичним розвитком нудоти, судом, світлобоязні.
  3. Внутрішньошлуночковий: гельмінти закупорюють ходи в шлуночках мозку, що як наслідок спричиняє головний біль, запаморочення та втрату свідомості, порушення дихання та аритмію.
  4. Нейроцистицеркоз очей: відбувається ураження слизової та райдужної оболонки очей. У хворого виникають відчуття стороннього тіла в оці та зниження зору, з можливою повною його втратою.
  5. Спінальний: рідка форма, за якої відбувається ураження грудного та шийного відділу спинного мозку. Симптоми нагадують протікання міжреберної невралгії або радикуліт.
  6. Асимптоматичний: зазвичай даний тип захворювання встановлюється при діагностуванні інших хвороб.

Діагностика та лікування

Діагностика патології базується головним чином на нейровізуалізації. Так з метою точного встановлення діагнозу проводиться МРТ, КТ, рентгенографія, лабораторний аналіз крові та дослідження ліквору.
 
Лікування включає два методи терапії, а саме консервативне та оперативне втручання. Так при консервативній терапії призначатимуться комплексні препарати у вигляді протизапальних та протипаразитарних засобів, протисудомних та антигістамінних.
Оперативне втручання зазвичай проводиться при тяжких формах захворювання, з розвитком гідроцефалії.
 
Пам'ятайте, що запобігти захворюванню можливо шляхом суворого дотримання правил гігієни та за допомогою детального оброблення харчових продуктів перед тим як вживати їх в їжу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм